Mannen stalen elektronica en handtassen

Vijf jaar cel gevorderd tegen verdachten van ramkraken

Vijf jaar cel gevorderd tegen verdachten van ramkraken

Op enkele toestellen na was de hele toonzaal van Easy-M aan de Bondgenotenlaan in Leuven leeggeroofd. Foto: atb

Vilvoorde / Leuven -

Tegen zes mannen met de Roemeense nationaliteit is woensdag in de Leuvense strafrechtbank vijf jaar cel en 4.000 euro boete gevorderd. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij twee ramkraken en een poging tot ramkraak in Leuven, Knokke en Vilvoorde.

Met een voorhamer sloegen vier mannen op 17 augustus 2016 de glazen toegangsdeur van elektronicazaak Easy-M aan de Leuvense Bondgenotenlaan in. Zo goed als de hele toonzaal met Apple-producten werd leeggeroofd. Volgens het parket was de Roemeen Stefan C. (46) eerder op verkenning geweest en regelde de man vanop afstand de zaakjes door overnachtingen en voertuigen te reserveren. Het vuile werk zou hij overgelaten hebben aan zijn landgenoten Nicusor T. (27), Catalin B. (28), Constantin T. (23) en Marian D. Na de ramkraak vluchtte het viertal met een Citroën C5 met Bulgaarse nummerplaat richting Brussel. Onderweg werden ze opgemerkt door een politiepatrouille, die de wagen klemreed. Het viertal sprong uit het voertuig en vluchtte te voet weg.

Bruikbaar DNA

Behalve de buit trof de politie een schat aan bewijsmateriaal aan in de Citroën. Zo werd er bruikbaar DNA gevonden op bivakmutsen, tandenborstels en sigarettenpeuken. Controle in de databanken leverde volgens het parket een link op met een reeks woninginbraken in 2014.

Verder onderzoek wees uit dat de mannen de voorafgaande weken een poging tot ramkraak hadden uitgevoerd op parfumerie Planet Parfum in Vilvoorde. Daar sloegen ze op de vlucht toen omwonenden de plannen verijdelden. In Knokke hadden ze meer geluk. Daar reden ze met een in Itter gestolen Jeep Wrangler het beveiligingshek en de ruit van handtassenshop Louis Vuitton aan diggelen. In totaal gingen de daders ervandoor met een reeks handtassen, ter waarde van ongeveer 140.000 euro. De tassen werd per post opgestuurd naar Roemenië, waar volgens het parket kompaan Bogdan R. (38) de spullen ophaalde. Omdat de Citroën C5 in beslag was genomen, zou R. een BMW geregeld hebben waarmee de beklaagden zich uit de voeten maakten. Na intensief onderzoek werden de Roemenen opgesloten in de gevangenis na uitleveringen door Zweden, Duitsland en Roemenië.

Voor hun aandeel in de feiten riskeren ze elk 5 jaar celstraf en 4.000 euro boete. Het gros van de beklaagden liep eerder al tegen de lamp voor diefstallen in onder andere Frankrijk, Italië, Nederland, Zweden, Duitsland en Spanje. De advocaten van de vier inbrekers vragen deze keer een straf met uitstel voor het gedeelte dat de voorlopige hechtenis overschrijdt. De raadsmannen van Bogdan R. en Stefan C. vragen de vrijspraak bij gebrek aan bewijzen. Uitspraak op 31 oktober.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio