Met de kinderen op restaurant of café? Dit zijn de plekken waar je moet zijn

Met de kinderen op restaurant of café? Dit zijn de plekken waar je moet zijn
Gent -

Wie in Gent iets wil eten of drinken met het hele gezin en niet wéér naar de McDonald’s wil, moet al te vaak voortgaan op nattevingerwerk of advies van vrienden of kennissen. Tot nu toe. De Stad heeft een lijst van 50 horecazaken opgesteld die voldoen aan kwaliteitscriteria om het label “gezinsvriendelijke zaak” te mogen dragen.

“Ze zijn herkenbaar aan de sticker op het raam van een gele draak met koksmuts”, zegt Bart Ingelbrecht van Puur Gent, de stadsorganisatie die het initiatief trekt.

Met de kinderen op restaurant of café? Dit zijn de plekken waar je moet zijn
Horecazaken met deze sticker op het raam hebben het kwaliteitslabel “gezinsvriendelijk” verdiend. Foto: Puur Gent

“Het gaat hier niet om zaken die kip met appelmoes aanbieden. Het moet echt wel wat méér zijn.”

Om het label te kunnen ontvangen, vullen horeca-uitbaters een online checklist in. Er zijn 2 categorieën vastgelegd waarbinnen een uitbater zichzelf moet controleren, nl: voorzieningen en menu. Om het label te kunnen behalen dient elke zaak in elke categorie aan twee verplichte criteria te voldoen.

De noodzakelijke criteria zijn dat de zaak beschikt over kinderstoelen en over stilzitmateriaal zoals kleurboeken, kleurpotloden, leesboekjes, strips, gezelschapspelletjes, enz. Enkel voor zaken die eten serveren, dienen de kindergerechten verse groenten te bevatten en moet er een menukaart zijn op maat van kinderen.

De lijst

Daarnaast moet de zaak ook voldoen aan twee optionele criteria zoals de aanwezigheid van een microgolfoven om een flesje melk in op te warmen, een luiertafel of een gratis w-fi voorziening.

Maar ook gezonde desserts, rekening houden met allergieën en de mogelijkheid om volwassen gerechten te bestellen in kleine porties, komen in aanmerking.

50 adressen werden al goedgekeurd voor een label “gezinsvriendelijke horecazaak” en zullen eerstdaags een geel draakje aan het raam mogen kleven.

Raadpleeg hier de volledige lijst.

Gouden draakje

Vandaag mocht Le Table d’ Alix aan de Kortrijksesteenweg de spits afbijten.

“Ik vind het hier zo tof omdat je in de tuin kan spelen en niet de hele tijd aan tafel moet blijven zitten”, zegt Lily (12). “Wat ik ook haat is dat ik een kindermenu moet kiezen. Hier zijn geen kindermenu’s maar kan je iets kiezen wat voor volwassenen is bedoeld.”

De zoete aardappel wordt geapprecieerd. Ook door Babitha Degroote, die haar drie kinderen bij heeft. “Dit is gezonde kost, wat wel eens mag na altijd weer die frieten of pizza’s. En men kijkt je niet buiten als je met drie kinderen binnenkomt.”

Zaakvoerder Alix Aelterman heeft zelf geen kinderen maar heeft er alle baat bij om haar zaak gezinsvriendelijk te maken. “We hebben een zondagsbrunch en organiseren ook veel babyborrels”, zegt ze. “Ik probeer altijd gerechten te maken die kinderen lusten en toch gezond zijn. En als ze echt niks lusten, bak ik een eitje voor hen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio