Katrien (36) werd jarenlang geslagen en vernederd door haar man. Ze besloot hem uit de weg te laten ruimen

Katrien (36) werd jarenlang geslagen en vernederd door haar man. Ze besloot hem uit de weg te laten ruimen

Katrien R. (rechts) verscheen voor de rechter, net als Gino V.R. en diens toenmalige vriendin Melissa D.S. Foto: bfs

Appels / Dendermonde / Lebbeke -

Een bord dat haar man naar het hoofd van een van de twee dochtertjes van Katrien R. (36) gooide, deed bij de jonge moeder uit Dendermonde de laatste hoop verdwijnen dat het ooit nog goed zou komen met haar huwelijk. “Het was hij of ik”, huilde ze in de rechtbank van Dendermonde.

“Het meisje vroeg me 's avonds in bed of papa nu ook haar pijn zou beginnen doen”, getuigde Katrien R. over de dag dat haar man een bord naar haar dochtertje gooide. “Toen ben ik mijn geloof volledig verloren. Gino V.R., een vriend van ons, had zich eens laten ontvallen dat wanneer hij zoiets zou zien, hij mijn man zou afmaken. Misschien dat hij dat toen niet meende, maar ik begon er over na te denken. Uiteindelijk vroeg ik aan zijn toenmalige vriendin Melissa D.S. om aan hem te vragen of hij de moord wilde plegen. Dat gebeurde ook.”

Wim Van Cauteren werd op 2 januari 2014 in de slaapkamer boven zijn garage Dotcomcars op de Brusselsesteenweg in Lebbeke doodgeschoten door Gino V.R., die er 35.000 euro voor kreeg. De bedoeling was het te doen lijken op een roofmoord, maar dat verhaal werd al snel doorprikt door de speurders.

Pinten

Katrien (36) werd jarenlang geslagen en vernederd door haar man. Ze besloot hem uit de weg te laten ruimen
Slachtoffer Wim Van Cauteren. Foto: rr

“Wim overheerste mij van bij de start van onze relatie”, legde Katrien R. de kiem van haar moordplan uit. “Vanaf dag één zag hij er het nut niet van in om nog contact te houden met mijn vriendinnen. Maar ik was zó verliefd op hem. Toen ik 17 jaar was, schreef hij zijn naam op mijn gom, en die mocht vanaf dan niemand nog aanraken. Ik geraakte steeds verder verwijderd van mijn omgeving. De eerste klappen kreeg ik toen ik 18 was. Ik had voor Moederdag een bloemetje gekocht voor zijn moeder. Hij vond dat niet kunnen. Het was mijn moeder niet, zei hij. Het geweld nam alleen maar toe, zeker als hij een paar pinten op had. Soms sloeg hij mij letterlijk de deur uit. Om dan een sms te sturen dat ik onmiddellijk terug moest komen. Tijdens een nieuwjaarsetentje met vrienden bij ons thuis, waar ik keihard aan had gewerkt, ging hij terwijl iedereen erop stond te kijken met zijn hand onder mijn rok. Zo kon ik ‘iets terugverdienen’ na al het geld dat hij al aan mij had verloren, zei hij.”

Dochters gestraft

Katrien R. belandde tijdelijk in een vluchthuis, maar keerde uiteindelijk toch terug naar haar man. Die omschreef ze allesbehalve als een goede vader. “Zijn manier van straffen was niet de juiste”, vertelde ze de rechter. “Zo lang één van onze twee dochtertjes niet kon fietsen, kreeg ze van hem geen eten. Het kind was helemaal niet behendig. Ik moest het stiekem een paar koekjes geven zodat het toch iets binnen kreeg. Toen onze andere dochter naar huis kwam met een rapport van 79,5 in plaats van 80 procent werd het door Wim een week lang gestraft. Aan het einde daarvan moest ze bij een temperatuur van vijftien graden in een vijver gaan staan, waar ze werd uitgelachten door alle andere kinderen. Aan tafel pakte hij ook geregeld het bord met eten van voor hun neus weg en smeet het kapot op de grond. ‘Mama haar fout, ze is niet braaf geweest’, was zijn uitleg.”

Katrien R. wordt psychologisch begeleid. Vandaag worden er nog een hele reeks andere getuigen verhoord.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio