West-Vlaamse textielsector gaat door diep dal, jobs en bedrijven sneuvelen bij bosjes

West-Vlaamse textielsector gaat door diep dal, jobs en bedrijven sneuvelen bij bosjes

Onder meer de firma Roger Vanden Berghe in de Barmbeekstraat in Beveren-Leie wordt getroffen. Foto: kvo

Deerlijk / Anzegem / Waregem -

De textielsector in het hart van de regio Zuid-West-Vlaanderen wordt hevig getroffen. Drie textielbedrijven dreigen de deuren te moeten sluiten. In totaal komen 230 banen in gevaar.

Zuid-West-Vlaanderen is textiel en textiel is Zuid-West-Vlaanderen. Jarenlang klopte die uitspraak als een bus, maar de strijd tegen de internationalisering en de troebele markt wordt steeds heviger. Nu staan opnieuw drie bedrijven op de helling: het Ingooigemse Ecolys, het Beverse Roger Vanden Berghe en het Deerlijkse Tansens & Casart. Samen moeten ze mogelijk 230 mensen op straat zetten.

Familiebedrijven

De meubelstoffeerder en twee tapijtbedrijven verkiezen een sluiting om zo hun schuldeisers te kunnen betalen. Het nieuws dat Ecolys in vereffening wil gaan om haar schuldeisers te kunnen betalen en 65 mensen aan de deur moet zetten, bracht ook de rest van de crisis aan het licht. Bij Vanden Berghe riskeren 143 mensen hun job, bij Tansens & Casaert nog eens 23. Eén ding hebben de drie textielbedrijven eveneens gemeen: het zijn stuk voor stuk familiebedrijven. Aan het roer van Ecolys staat de familie Depraetere, de firma Vanden Berghe werd gesticht en voortgezet door de gelijknamige familieleden en in Deerlijk stonden Walter Casaert en diens schoonbroer Roger Tansens naast de doopvont van de firma. Alle drie de bedrijven groeiden uit tot grote spelers maar moeten het nu bekopen, zo bracht De Tijd aan het licht.

Reden van de crisis is onder meer de Brexit, waardoor de exportgevoelige sector haar producten er moeilijker aan de man krijgt. Ook de concurrentie uit het buitenland, zoals China en Turkije, is moordend. Bovendien stellen mensen de aankoop van grote textielgerichte producten vaak uit. Uit jaarverslagen van Fedustria, de beroepsorganisatie van de industriële bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie, blijkt dat de hele textielsector het bijzonder moeilijk heeft. De omzet daalt jaar na jaar, van 5.443,3 miljoen euro in 2016 naar 5.225,6 miljoen in 2017.

Sector al langer in moeilijkheden

Dat de drie firma's het moeilijk hebben is niet helemaal nieuw. Vooral in Beveren-Leie hadden ze de voorbije jaren al wat slecht nieuws te verwerken. Dochterbedrijf Trassald moest in 2014 nog 27 mensen ontslaan, de vijf resterende medewerkers mochten bij Vanden Berghe aan de slag. In 2005 werden al 17 mensen ontslagen.

Voor wie nu zijn job dreigt te verliezen in een van de drie geviseerde bedrijven, proberen de vakbonden alles uit de kast te halen met een sociaal plan of een begeleiding naar een andere werkplek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees