VIDEO. Met Sint-Job heeft OCMW Aalst derde nieuw woonzorgcentrum

Aalst -

Na De Faluintjes twee weken geleden mocht OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) de ballonnen oplaten voor het nieuwe woonzorgcentrum Sint-Job in de Sint-Jobstraat. Het oude gebouw wordt gesloopt en ruimt plaats voor kangoeroe- en duplexwoningen.

Het oude rusthuis Sint-Job werd geopend in 1966 en was dringend aan vernieuwing toe. Het OCMW besloot een vervangingsnieuwbouw op te trekken vlak naast de oude gebouwen die weldra gesloopt worden. Vroeger telde het rusthuis 203 bedden, het was een mastodont van een woonzorgcentrum.

“Het bestuur wou liever meerdere, kleinschalige woonzorgcentra die gespreid zijn over Groot-Aalst”, zegt directeur Ouderenzorg Christiane De Kempeneer. “Van alle bedden van de vorige Sint-Job verhuisden er 85 naar De Faluintjes in Baardegem, hier blijven er 118 over. Ook ons kortverblijf verhuisde naar De Faluintjes. Voor de nieuwe Sint-Job betaalden we achttien miljoen euro, het meubilair kostte 553.000 euro.”

Op 5 november verhuizen de bejaarden van het oude Sint-Job naar hun nieuwe stek. De inboedel wordt vervolgens weggehaald door OCMW Aalst en vanaf 1 december wordt het oude rusthuis afgebroken.

“De woonpaviljoenen gaan ook weg, die worden verkocht”, zegt De Kempeneer. “Op de vrijgekomen grond zal er ruimte zijn voor kangoeroewoningen, duplexwoningen, volkstuintjes en dergelijke. Wie dat zal ontwikkelen, ligt nog volledig open: dat kan zowel het OCMW als een privé-ontwikkelaar zijn. Dat is afhankelijk van welke beslissing het volgende stadsbestuur hierin neemt.”

Rondleiding

Woensdag werd er alvast een rondleiding georganiseerd in het nieuwe woonzorgcentrum. De kamers van ongeveer 25 vierkante meter groot hebben elk een sanitaire cel die met een schuifdeur bereikbaar is. Er zijn ook veel ingemaakte kasten, een kluis, een relatief grote koelkast en een modern verpleegoproepsysteem.

“Onze grootste troef is de kleinschaligheid en het huiselijke dat in heel het gebouw weerspiegeld wordt”, besluit verantwoordelijke van het nieuwe Sint-Job, Jo Vandekerckhove.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio