Probeerde makelaar KV Mechelen op onrechtmatige wijze in eerste klasse te houden?

Probeerde makelaar KV Mechelen op onrechtmatige wijze in eerste klasse te houden?

Makelaar Dejan Veljkovic zou KV Mechelen in eerste klasse hebben proberen te houden. Foto: photo news/belga

Een innige vriendschap, met daaruit voortvloeiende cadeautjes. De Belgische topscheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten onderhielden erg nauwe banden met de Servische makelaar Dejan Veljkovic. Of er echt sprake is van corruptie, zal moeten blijken uit het onderzoek, maar afgeluisterde telefoongesprekken van Veljkovic wekken alvast de schijn dat de makelaar wedstrijden probeerde te regelen voor KV Mechelen.

ONTLUISTERENDE DETAILS. Een auto, reisjes en veel telefoontjes. Affaire legt onwaarschijnlijke verstrengeling tussen makelaars en scheidsrechters bloot (+)

De speurders hebben maandenlang de telefoons van Mogi Bayat en Dejan Veljkovic afgeluisterd. Ze merkten daarbij hoe die laatste heel vaak belde met beide topscheidsrechters. Zowel aan Delferière als aan Vertenten liet de Servische makelaar uitschijnen dat hij hen met voorsprong de beste scheidsrechter van België vond.

Delferière zou, door bemiddeling van Veljkovic, met een zeer fikse korting een nieuwe auto hebben kunnen kopen bij een garage in Aalst. Veljkovic regelde voor zijn vriend ook een uitnodiging voor het Gala van de Gouden Schoen. De makelaar zou ook geld hebben geïnvesteerd in de voetbalschool van Delferière. Met Bart Vertenten, die Veljkovic consequent “zijn vriend” noemt, gaat hij geregeld iets drinken en eten na de wedstrijden.

Veljkovic stuurde ook sms’jes naar journalisten met de vraag clement te zijn voor de scheidsrechters. Onze redactie besliste altijd autonoom over de beoordeling. Maar als een arbiter een 8 kreeg, pochte Veljkovic bij de scheidsrechters wel dat hij voor die goeie beoordeling had gezorgd.

Opmerkelijke 4-0

De makelaar zou zijn goede contacten met beide scheidsrechters hebben gebruikt om te proberen KV Mechelen in eerste klasse te houden. Omdat dat dreigde te mislukken, werden ook spelers en bestuurders van Waasland-Beveren en Eupen benaderd door de makelaar. Uiteindelijk degradeerde Mechelen na een opmerkelijke 4-0 zege van Eupen tegen Moeskroen.

LEES OOK. Dit zijn de verdachte wedstrijden waar alles om draait

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees