Astronomen ontdekken twintig mysterieuze radioflitsen

Astronomen ontdekken twintig mysterieuze radioflitsen

(archiefbeeld) Foto: AFP

Astronomen hebben met een radiotelescoop in het westen van Australië vorig jaar twintig mysterieuze en krachtige “fast radio bursts” alias radioflitsen ontdekt. Dat is dubbel zoveel als het aantal dergelijke signalen dat sinds een eerste waarneming in 2007 is gedetecteerd.

In het vakblad Nature staat donderdag te lezen dat het team met de Australia Square Kilometre Array Pathfinder (ASPAK) ook de meest nabije en meest “heldere” snelle radioflitsen heeft waargenomen.

“Door de technologie van de ASPAK te gebruiken hebben wij ook bewezen dat snelle radioflitsen eerder van een andere zijde van het universum komen dan vanuit onze galactische omgeving”, schrijft Ryan Shannon van de Swinburne University of Technology.

Snelle radioflitsen duren slechts een paar milliseconden. Astronomen weten nog niet hoe ze ontstaan, maar er komen enorme hoeveelheden energie bij vrij: ruwweg 80 keer de totale jaarproductie van onze zon.

Volgens Jean-Pierre Macquart van de Curtin University reizen de flitsen miljarden jaren en doorkruisen ze occasioneel gaswolken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees