Valse factuur werd netjes betaald

Gewoon logo gekopieerd en stad Deinze is 380.000 euro kwijt

Gewoon logo gekopieerd en stad Deinze is 380.000 euro kwijt

Een oplichter maakte een valse factuur voor werken aan het nieuwe cultureel centrum van Deinze. Die factuur werd netje betaald. Foto: Eddy Lefevre

Deinze -

Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) van de Stad Deinze is opgelicht voor bijna 400.000 euro. Een oplichter maakte een valse factuur aan in het bouwdossier van het nieuwe cultureel centrum van de stad, een factuur die netjes werd betaald. Het AGB diende meteen een klacht in bij de onderzoeksrechter.

De valse factuur kadert in het bouwdossier van het Leietheater, het prestigieuze nieuwe cultureel centrum van de stad dat volop in aanbouw is. De valse factuur kwam op 25 april al bij het Autonoom Gemeentebedrijf Stad Deinze terecht, maar het nieuws komt nu pas naar buiten.

Bijna 400.000 euro lichter gemaakt

De bewuste factuur, goed voor 376.274,45 euro, stond op naam van hoofdaannemer Strabag, die de bouw van het Leietheater in handen heeft. Het logo en de opmaak waren identiek aan echte facturen van de aannemer, enkel het rekeningnummer was aangepast. “Binnen het AGB Stad Deinze zijn er bepaalde procedures die moeten gevolgd worden om dergelijke incidenten te vermijden”, zegt Jan Vermeulen, burgemeester van de Stad Deinze en voorzitter van het AGB. “Daar is het fout gelopen.”

De procedure schrijft onder meer voor dat rekeningnummers gecheckt moeten worden, zeker bij dergelijke bedragen. Bij een rekeningnummer is het de bedoeling dat de administratie nagaat of alles klopt. Dat lijkt hier niet gebeurd, want de 376.247,45 euro werd netjes overgeschreven op de rekening van de fraudeurs.

Klacht bij onderzoeksrechter

“Er is onmiddellijk klacht ingediend bij de lokale politie”, aldus Vermeulen. “We hebben dit besproken op 17 en 22 mei in een besloten commissievergadering en gemeenteraad met alle gemeenteraadsleden. Op 21 juni werd de klacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij de onderzoeksrechter van de rechtbank van eerste aanleg in Oost-Vlaanderen. In het belang van het gerechterlijk onderzoek hebben we toen niet naar de buitenwereld gecommuniceerd.”

Het AGB diende klacht in voor valsheid in informatica, oplichting, informaticabedrog en ongeoorloofde toegang tot informaticasystemen en benadrukt dat ze het gerechtelijk onderzoek afwacht. Het betrokken personeel blijft dus op post, in afwachting van het resultaat van het onderzoek.

Geen politieke controle

Jan Vermeulen laat ook weten dat er bij “betalingsverkeer van de stad en AGB geen politiek personeel betrokken is”. “Er is geen politiek mandataris die hier controle op uitoefent of zijn of haar goedkeuring moet geven bij het betalen van dergelijke facturen”, benadrukt Vermeulen nog.

Strabag zelf wenste niet te reageren op de hele zaak.

Corrigeer

NIEUWS