Astronauten in leven

Problemen met draagraket tijdens lancering Sojoez-capsule: capsule geland in Kazachstan

Problemen met draagraket tijdens lancering Sojoez-capsule: capsule geland in Kazachstan
Brussel -

De Sojoez-capsule die onverwacht naar de Aarde moest terugkeren na een probleem met de Sojoez-draagraket, die donderdag werd gelanceerd, is in Kazachstan geland. Zo melden Russische persbureaus en zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bevestigd. De twee inzittenden zijn in leven, twitterde het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos.

NASA meldt op Twitter dat er sprake was van een probleem met de ‘boosters’ bij de afscheiding van de eerste trap. De capsule met twee opvarenden heeft daarop een zogenaamde “ballistische noodlanding” moeten inzetten. Dat is een noodlanding waarbij de capsule met een scherpere hoek dan normaal de landing inzet.

De opvarenden van de Sojoez zijn op zo’n situatie getraind. Specialisten wijzen erop dat het duo, de Amerikaan Nick Hague en de Rus Alekseï Ovtsjinin, tot 9G zwaartekracht hebben ervaren. Intussen is de capsule geland. NASA zegt contact te hebben met de astro- en kosmonaut, beiden zouden ongedeerd zijn. Reddingsteams hebben de landingssite bereikt. Ook het staatspersbureau TASS zegt dat het duo ongedeerd is. De capsule landde 20 km ten oosten van de Kazachstaanse stad Djezkazgan, aldus NASA.

Hoe het nu verder moet, is nog onduidelijk. De twee zouden een kleine 180 dagen in de ruimte hebben moeten doorbrengen. De koppeling aan de Russische Pojsk-module van het ISS was voor zowat zes uur na de lancering voorzien, dus na vier omwentelingen.

Voor de Amerikaan Nick Hague was het zijn eerste missie, voor de Rus Alekseï Ovtsjinin de tweede.

Niet eerste probleem

Ook in 1975 en 1983 is er iets misgegaan bij de lancering van een bemande Sojoez.

Op 5 april 1975 vertrok op Bajkonoer een Sojoez, met bestemming het Russische ruimtestation Saljoet-4. Maar de tweede en derde trap raakten aanvankelijk niet los van elkaar. Toen dat alsnog lukte, was het gevaarte danig van zijn traject afgeweken.

De meegevoerde Sojoez 18-1-capsule maakte een noodlanding. Eerst werd gevreesd dat hij in China zou terechtkomen, maar uiteindelijk landde hij toch in de toenmalige Sovjetunie. Voor boordwerktuigkundige Oleg Makarov liep alles betrekkelijk goed af, zijn reisgezel en gezagvoerder Vasili Lazarov raakte ernstig gewond en zou nooit meer naar de ruimte vliegen. Beiden zagen een bonusbetaling aan zich voorbijgaan, totdat ze via partijleider Leonid Brezjnev alsnog betaald werden.

Op 26 september 1983 diende de Sojoez T-10a naar het Russische ruimtestation Saljoet-7 te vertrekken. Maar de draagraket ontplofte op het lanceerplatform op Bajkonoer.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees