Financieel directeur KV Mechelen aangehouden: wat nu? Degradatie of schrapping zijn mogelijk

Financieel directeur KV Mechelen aangehouden: wat nu? Degradatie of schrapping zijn mogelijk

Foto: BELGA

Thierry Steemans, de financieel directeur van KV Mechelen, is aangehouden in het kader van de operatie “Propere Handen”. Olivier Somers, hoofdaandeelhouder van KV Mechelen, en Dirk Huyck, voorzitter van Beveren, zijn in verdenking gesteld voor passieve corruptie en het vormen van een criminele organisatie. Het trio zou zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing voor de wedstrijd KV Mechelen-Waasland Beveren op 10 maart 2018. Daarnaast is ook de wedstrijd Antwerp-Eupen, geleid door Bart Vertenten, verdacht.

Spilfiguur achter de operatie is spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die probeerde KV Mechelen in eerste klasse te houden. Somers en Huyck zijn voorlopig vrijgelaten maar zijn in verdenking gesteld. Ook scheidsrechter Sébastien Delferière wordt verdacht van passieve corruptie. Thierry Steemans, financieel directeur van KV Mechelen, werd meteen aangehouden.

LEES OOK: Het begon als onderzoek naar onfrisse makelaars, maar speurders ontdekten hoe rot het Belgische voetbal is: de ontluisterende details

Wat nu met Malinwa?

Kunnen deze aanhoudingen zware gevolgen hebben voor KV Mechelen? Sporza spitte het bondsreglement uit en kwam uit bij artikel B2008, waar er dieper wordt ingegaan op daden van competitievervalsing.

Zo kan KV Mechelen degraderen naar Eerste Amateur als bewezen wordt dat de club zich schuldig maakte aan competitievervalsing: “De club (wordt) verwezen naar de onmiddellijk lagere afdeling dan deze waarin ze uitkomt.”

Maar het kan ook erger: KV Mechelen kan geschrapt worden van de bondslijsten, als blijkt dat de vervalsing gebeurde met het medeweten en de instemming van de meerderheid van de bestuursleden van de club.

“Propere Handen”

In totaal werden in operatie “Propere Handen” 28 verdachten aangehouden. 22 onder hen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Bij huiszoekingen in binnen- en buitenland zijn voor miljoenen euro’s aan juwelen en geld in beslag genomen, meldde het federaal parket op een persconferentie. In het buitenland werden vier personen opgepakt, tegen twee van hen is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Speurders namen in binnen- en buitenland 3,7 miljoen euro in beslag, naast 8 miljoen euro aan luxehorloges.

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic heeft volgens het federaal parket constructies opgezet met verschillende clubs – KV Mechelen, Racing Genk, Lokeren, Club Brugge en Standard – om zichzelf verdoken commissielonen uit te betalen. Spelersmakelaar Mogi Bayat zou dan weer transfers van spelers gemanipuleerd hebben om zijn eigen vergoedingen te maximaliseren.

“KV Mechelen heeft als club nooit initiatief genomen tot vervalsing”

Na een vergadering met het clubbestuur heeft KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans ontkend dat er ooit als club aan matchfixing is gedaan. “Wij distantiëren ons ook van ieder initiatief door individuen binnen de club.”

Na gesprekken met het bestuur in het stadion van KV Mechelen, stond de voorzitter kort de pers en enkele fans te woord. “We moeten nu het verdere onderzoek afwachten. Als club zullen we ons partij stellen om inzage te krijgen in het dossier.”

Timmermans stelt dat als er iets gebeurd is, dat louter uit initiatief van een of enkele personen gebeurde. “Daar hebben wij als club in ieder geval niets mee te maken.”

Dat drie bestuursleden werden verhoord, kan niet worden ontkend. “Maar er moet nog bewezen worden wat hun aandeel precies is geweest. Het is niet omdat het parket aanwijzingen heeft, dat de raadkamer een bevestiging uitspreekt van een aanhoudingsmandaat en er een veroordeling komt. Dat moet het onderzoek uitwijzen, waar wij onze medewerking aan zullen verlenen.”

Dennis van Wijk: “Niets gemerkt van matchfixing bij KV Mechelen”

Dat het federaal parket over aanwijzingen beschikt dat vier bestuursleden van KV Mechelen twee competitiewedstrijden zouden beïnvloed hebben tijdens de strijd om het behoud, verrast Dennis van Wijk. Dat zegt de Nederlandse coach donderdag aan Belga. Van Wijk was in die periode trainer van KV Mechelen.

“Ik viel van mijn stoel toen ik de persconferentie van het federaal parket zag. Ik ben enorm verrast en voel me bedot door mijn werkgever”, reageert Dennis van Wijk, tot voor kort trainer van KV Mechelen.

Van Wijk werd aangesteld om Malinwa voor de degradatie te behoeden, maar ondanks een prima parcours zakte KV Mechelen toch naar de Proximus League (1B). Tijdens KV Mechelen-Waasland Beveren, waarvoor dus indicaties van matchfixing bestaan, zat de Nederlander nog op de Mechelse trainersbank. “Van beïnvloeding heb ik in elk geval niets gemerkt. Ik sprak voor en na die match wel van duistere krachten, maar richtte mijn pijlen op Eupen-Moeskroen. Blijkbaar zat ik op het verkeerde spoor en gebeurde het allemaal onder mijn neus.”

Van Wijk heeft ook geen gekke herinneringen aan de partij in kwestie. “De ref (Bram Van Driessche, red) floot een prima wedstrijd. We speelden goed, maar het is niet zo dat we Waasland-Beveren naar huis speelden. Bovendien pakte Davy Roef uit met enkele knappe reddingen. Die heeft nog veel ballen gepakt.”

Spilfiguur in de zaak zou makelaar Veljkovic zijn. “Die man heb ik nooit gezien op KV Mechelen. Maar de burelen van het bestuur en de kleedkamers liggen ver uit elkaar natuurlijk.”

LEES OOK: Het netwerk van Bayat en Veljkovic: zo ver reiken de tentakels van de spilfiguren in Operatie ‘Propere Handen’

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.