Wereldkampioen Valverde reageert fel op criticasters: “Ik zou geen vragen mogen krijgen over Operación Puerto”

Wereldkampioen Valverde reageert fel op criticasters: “Ik zou geen vragen mogen krijgen over Operación Puerto”

Foto: Photo News

Alejandro Valverde zal ermee moeten leren leven: zelfs na zijn zege op het WK in Innsbrück werd meteen zijn dopingschorsing bovengehaald. Zijn aandeel in Operación Puerto, een grootschalig dopingschandaal in Spanje, zal voor altijd een smet op zijn blazoen blijven. En dat frustreert de Spanjaard. Voor een zeldzame keer heeft hij ook gereageerd op een (kritische) vraag daarover en meteen reageerde hij fel: “Mensen die me vragen over Operación Puerto zijn onwetend”, klinkt het.

Alejandro Valverde werd in 2010 voor twee jaar geschorst, nadat hij betrokken was geraakt bij Operación Puerto, een grootschalig dopingonderzoek rond de Spaanse dokter Eufemiano Fuentes. Valverdes naam kon worden gekoppeld aan een van de vele bloedzakken die in beslag waren genomen, dankzij de naam van zijn hond ‘Piti’.

Valverde bekende echter nooit zijn aandeel in dat dopingschandaal maar zat zijn straf uit en werd in 2012 met open armen ontvangen door het Movistar-team. Sindsdien ontpopte hij zich tot één van de beste en meest succesvolle renners van zijn generatie.

“Daar wil ik niet eens over praten”

Woensdag reed hij in Milaan-Torino zijn eerste wedstrijd in zijn regenboogtrui. Toen Cyclingnews hem achteraf een vraag stelde over Operación Puerto, reageerde de nu 38-jarige Valverde fel.

“Operación Puerto is iets waar ik geen vragen over zou mogen krijgen”, zei hij botweg. “Daar wil ik niet eens over praten. Ik geloof dat ik voldoende heb aangetoond wie ik sindsdien ben. “Mensen die me vragen over Operación Puerto zijn onwetend.”

Valverde won 62 wedstrijden sinds zijn schorsing en is sinds zijn 35e productiever dan ooit, alleen al in de afgelopen twee jaar tekende hij voor 25 overwinningen claimen, waaronder dus de wereldtitel.

“Mijn geheim is enthousiasme, ik hou van fietsen”, zei Valverde nog. “En dan is er nog de kwaliteit - dat is iets waarmee je bent geboren, niet iets dat je kunt trainen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.