Vijf miljoen euro om honderd huizen op te knappen in Gent

© fvv/archief

Gent krijgt een fikse subsidie van vijf miljoen euro om de woningen van honderd gezinnen met een laag inkomen te helpen renoveren. Per gezin is zo’n 30.000 euro beschikbaar. Het geld is afkomstig van een Europees fonds.

Bert Staes

Het geld is afkomstig van het Europese fonds Urban Innovative Actions, dat erop gericht is om kwetsbare gezinnen gezonder, veiliger en energiezuinig te laten wonen. Met het geld zullen de komende jaren ongeveer honderd woningen in de stad gerenoveerd kunnen worden.

Gezinnen zullen via Samenlevingsopbouw en het OCMW geselecteerd worden en kunnen tot 30.000 euro steun krijgen. Er moet geen voorschot gegeven worden, wat de subsidies toegankelijk maakt voor gezinnen met een lager inkomen. Bovendien kunnen er nog bijkomende subsidies worden aangevraagd bij de Stad voor energiezuinige investeringen.

Als de gezinnen verhuizen of een andere woning kopen, dan moet het geïnvesteerde geld teruggegeven worden. Op die manier wordt een ‘rollend fonds’ opgezet dat nog jaren mee kan en waarmee men hoopt meer dan honderd gezinnen te helpen.

Het project heet ICCARus en is een nieuw samenwerkingsverband tussen Samenlevingsopbouw, de vzw Domus Mundi, de UGent, de Stad Gent en nog enkele partners.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio