NBA in rouw: man van het ‘geheim’ achter het succes van Michael Jordan en Kobe Bryant overleden

NBA in rouw: man van het ‘geheim’ achter het succes van Michael Jordan en Kobe Bryant overleden

Tex Winter, de assistent-coach van Phil Jackson ten tijde van Michael Jordan’s Chicago Bulls en vervolgens bij de Los Angeles Lakers van Kobe Bryant, is woensdag op 96-jarige leeftijd overleden in New York.

“Ik heb zoveel geleerd van ‘Coach’ Winter. Hij was een pionier en een echte strateeg. Ik had het geluk om voor hem te spelen. Mijn oprechte deelneming aan zijn familie”, reageerde Michael Jordan bij de Chicago Tribune.

Winter ontpopte zich onder Jackson tot het geheime wapen van de Bulls en later de Lakers. Jordan en daarna Kobe Bryant regen de successen aan elkaar in zijn ‘Triangle Offense’. “Zijn aanvallende driehoek was grotendeels verantwoordelijk voor onze zes titels. Hij was een harde werker, altijd geobsedeerd door elk detail en een geweldige opvoeder,” zei Jordan.

“Mijn mentor”, schrijft Kobe Bryany op Twitter. “Samen met Tex heb ik iedere minuut van iedere wedstrijd uit mijn eerste seizoen teruggekeken. Hij leerde me elk detail. Hij was een genie en ik zal hem ongelooflijk missen. Bedankt Tex, zonder jou was ik nooit zover gekomen.”

Winter werd assistent bij de Bulls in 1985. Samen met Jackson leidde hij de Bulls naar zes NBA-titels: 1991, 1992, 1993, 1996, 1997 en 1998. Daarna volgde Winter Jackson naar Los Angeles, waar ze samen de Lakers naar twee titels leidden (2000 en 2002).

Corrigeer