Eeuwenoud dagrecord gebroken: warmste 11de oktober sinds 1906

Eeuwenoud dagrecord gebroken: warmste 11de oktober sinds 1906

Foto: DVH

Met een maximumtemperatuur van 24,1 graden in Ukkel is er donderdag een nieuw dagrecord gevestigd voor de elfde oktober. Het vorige record dateerde van 1906. Toen steeg het kwik tot 23,2 graden.

Het nieuwe dagrecord ligt dus bijna één graad hoger dan het vorige, dat maar liefst 112 jaar oud was. Daarmee hebben we de warmste elfde oktober achter de rug.

De kans dat er deze week nog dagrecords gebroken zullen worden, is bovendien vrij groot. Zo worden er zaterdag temperaturen tot 26 graden of zelfs hoger verwacht. Het vorige record van 23,8 graden uit 2001 overtreffen, lijkt dan ook niet moeilijk.

Vanaf zondag zullen de temperaturen wel stilaan beginnen af te nemen. De maxima schommelen dan tussen 16 graden aan de kust en 22 graden in het oosten van het land.

Hoe belangrijk is zo’n dagrecord?

Dit jaar sneuvelt het ene dagrecord na het andere. Is dat iets om ons zorgen over te maken?

“Neen”, zegt weerman Frank Deboosere. “Een dagrecord heeft meteorologisch eigenlijk niets te betekenen. Sommige dagrecords staan heel scherp, andere niet. Daardoor is het ene record veel makkelijker te breken dan het andere.”

Een factor die daarbij een belangrijke rol speelt, is de werking van de schrikkeljaren. “Daardoor schuiven de dagen telkens op”, aldus Deboosere. “Zo wordt het moeilijk om temperaturen zomaar te vergelijken van dag tot dag. Het is een beetje zoals appelen met citroenen vergelijken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS