Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Onder meer sfeerverlichting, plantjes en een muziekinstallatie moeten de kamer huiselijk maken.mmv

Proefproject met huiselijke verloskamer, waar vrouwen met hun vroedvrouw terechtkunnen

Hier wordt bevallen haast gezellig

Tienen

-

In het Heilig Hartziekenhuis in Tienen kunnen aanstaande moeders voortaan bevallen met hun eigen vroedvrouw. Het proefproject, in samenwerking met Geboortehuis Isis, laat zwangere vrouwen toe om in een huiselijke sfeer te bevallen, met gespecialiseerde hulp om de hoek.

Het merendeel van zwangere vrouwen kiest ervoor om in het ziekenhuis onder leiding van hun gynaecoloog te bevallen. Een kleiner deel van de aanstaande moeders kiest ervoor om thuis of in een geboortehuis te bevallen. Sinds deze maand loopt er in het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart een samenwerking met geboortehuis Isis, waarbij de zwangere vrouwen met hun eigen vroedvrouw kunnen bevallen in het ziekenhuis. Daarvoor werd er een aparte verloskamer in het leven geroepen. “Het grootste voordeel van deze verloskamer is dat je je eigen vroedvrouw, die je al maanden begeleidt, bij je hebt”, zegt Aurélie Moureau, hoofdvroedvrouw van Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart. “Daarnaast is er ook gespecialiseerde hulp dichtbij. Als er een probleem is, neemt het team van gynaecologen en vroedvrouwen de bevalling over zonder een tijdrovend en stressvol transport naar het ziekenhuis.”“Het is een proefproject in de provincie”, zegt directeur Hans Struyven. “Als de resultaten positief zijn, kunnen er ook in andere ziekenhuizen in de regio zulke kamers ingericht worden.”

Huiselijke sfeer

Het proefproject loopt in samenwerking met geboortehuis Isis. “Meer en meer vrouwen willen een natuurlijke bevalling bij een eigen vroedvrouw, maar wensen ook de veiligheid bij onverwachte problemen”, legt Annemie Inion van Geboortehuis Isis uit. “De speciaal ingerichte ruimte is daarom ook zo huiselijk mogelijk ingericht. Zo heb je onder andere sfeerverlichting, plantjes en een tv- en muziekinstallatie. Maar ook om de weeën op te vangen zijn er verschillende zaken zoals een klimrek, een bad, een regendouche en een relaxatiebal voorzien. De zwangere vrouwen hebben dan nog de keuze waar ze willen bevallen, op het bed, in bad of met de baarkruk. Als alles dan goed verloopt, kunnen zowel moeder als baby al na enkele uren naar huis, waar wij ze dan verder begeleiden.”

Aurélie Moureau Hoofdvroedvrouw RZ Heilig Hart Tienen “Zo kan je bevallen met je eigen vroedvrouw en is er gespecialiseerde hulp om de hoek”

Sfeerverlichting, .mmv