Oorspronkelijke koper wil Banksy’s versnipperde werk nog: “Stukje kunstgeschiedenis”

Oorspronkelijke koper wil Banksy’s versnipperde werk nog: “Stukje kunstgeschiedenis”

Foto: rr

Ze had 1,1 miljoen euro veil voor een van de meest iconische werken van straatkunstenaar Banksy. Maar op het einde van de veiling vielen de monden niet zozeer open door dat hoge bod, maar omdat het werk zichzelf plots vernietigde. Er bleek een versnipperaar in het kader te zitten en de helft van het doek was gereduceerd tot strookjes. Toch wil de oorspronkelijke koper haar aankoop afronden.

De koper is een vrouwelijke Europese verzamelaar en vaste klant bij veilinghuis Sotheby’s. Hoewel het werk dat ze graag wilde kopen in flarden is, en eerst twijfel werd geuit of de koper het wel nog zou willen, heeft ze nu bevestigd dat ze er toch nog steeds 1,1 miljoen voor wil betalen.

“Toen de hamer vorige week neerkwam en het werk versnipperd werd, was ik eerst geschokt, maar geleidelijk begon ik te beseffen dat ik mijn eigen stukje kunstgeschiedenis zou krijgen”, verklaart de vrouw.

‘Girl With Balloon’ werd intussen hernoemd tot ‘Love Is In The Bin’ (Liefde In De Vuilnisbak), en kreeg een officiële erkenning van Banksy’s organisatie die werken authenticeert. Er wordt geopperd dat het werk nu nog veel meer waard is.

Oorspronkelijke koper wil Banksy’s versnipperde werk nog: “Stukje kunstgeschiedenis”
Foto: rr

“Banksy heeft geen kunstwerk vernietigd tijdens de veiling, hij heeft er een gecreëerd”, volgens Alex Branczik, hoofd van hedendaagse kunst bij Sotheby’s. “Na zijn verrassende interventie tijdens de avond, zijn we verheugd de verkoop te bevestigen van het nieuw getitelde werk van de artiest ‘Love Is In The Bin’, het eerste kunstwerk in de geschiedenis dat live is gecreëerd tijdens een veiling.”

“Banksy heeft zichzelf slim genesteld in de pagina’s van de kunstgeschiedenis”, aldus Branczik.

Uit een video die Banksy op sociale media postte, bleek dat hij de versnipperaar al jaren geleden in het kader van het kunstwerk verstopte, “voor het geval dat het ooit geveild wordt”. Of Sotheby’s daarvan op de hoogte was, was onduidelijk, maar volgens een woordvoerder was het een “verrassing”.

Het veilinghuis zal het “nieuwe” kunstwerk ‘Love Is In The Bin’ tentoonstellen in Londen op 13 en 14 oktober.

LEES OOK. Hoe Banksy iedereen jarenlang voor de gek hield

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees