Beauty

BV-kapper Jochen Vanhoudt ontwart al jouw haarvragen

ADVIES. Wat doen hormonen met mijn haar?

ADVIES. Wat doen hormonen met mijn haar?

Hormonen hebben een groot effect op de haargroei? Welk dat precies is, legt BV-kapper Jochen Vanhoudt uit.

Zoals iedereen weet, worden veel mannen kaal naarmate ze ouder worden. Ze krijgen een kale plek bovenaan het hoofd en de ‘inhammetjes’ aan het voorhoofd worden steeds dieper. Sommige vrouwen – ze zijn in de minderheid – krijgen ook last van haaruitval.

Testosteron versus oestrogeen

Veel heeft te maken met het testosteron– en oestrogeengehalte in het bloed. Hoe meer het mannelijk geslachtshormoon aanwezig is in het lichaam, hoe groter de kans op haarverlies. Veel hangt echter af van de genetisch bepaalde gevoeligheid voor testosteron. Vrouwen kunnen een te grote hoeveelheid testosteron in hun lichaam hebben, wat haaruitval kan veroorzaken. Een toevoeging van oestrogeen speelt dan weer in het voordeel van je lokken.

Transitie

Hoe zit dat nu als je als transman of -vrouw begint aan je transitie? Hoe jonger iemand met een hormonenkuur begint, hoe minder kans dat ze al haaruitval hebben en hoe sneller het mannelijk geslachtshormoon kan ontnomen worden. Dat resulteert in een langer behoud van een weelderige haardos. Wie op latere leeftijd start met de transitie en reeds kalend is, zal dankzij de toevoeging van het vrouwelijk geslachtshormoon ook verschil merken. Maar echt vol zal de coupe niet meer worden. Voor transgender mannen, die meer testosteron krijgen, kan tijdens de transitie een mannelijk patroon van haarverlies ontstaan.

Stapje verder

Ben je niet tevreden met het resultaat van de hormonenkuur, dan kan je in een volgend stadium van de transitie een stap verder gaan. Een haartransplantatie is een optie. De keuze voor een pruik, zoals Bo Van Spilbeeck, is minder ingrijpend. Kies tijdens de zoektocht naar het perfecte kapsel altijd voor een ervaren pruikenspecialist, die kan een zo natuurlijk mogelijk resultaat en een uitstekende pasvorm garanderen.

Corrigeer