Komt er dan toch een doorbraak in de eindeloze dopingzaak Operación Puerto?

Komt er dan toch een doorbraak in de eindeloze dopingzaak Operación Puerto?

Foto: BELGAIMAGE

Het dopingonderzoek Operacion Puerto staat voor een mogelijke doorbraak. De rechtbank van Madrid heeft toelating gegeven aan het Italiaanse Olympisch comité, CONI, om 211 bloedzakken in beslag te nemen om verder te analyseren. En dat is nodig, want bij het merendeel van de zakken is nog niet geweten van welke atleet het bloed afkomstig is. Dat meldt de Spaanse sportkrant AS.

Operacion Puerto dateert al van 2006. Spilfiguur in de hele dopingzaak is de omstreden sportarts Eufemiano Fuentes, die tientallen atleten zou geholpen hebben bij bloeddoping. Nadat de hele zaak aan het licht kwam, verzamelden Spaanse onderzoekers in totaal 211 bloedzakken. Bij enkele kon een atleet worden gelinkt, waarbij vooral namen uit de wielerwereld zoals Thomas Dekker, Jan Ullrich, Ivan Basso en kersvers wereldkampioen Alejandro Valverde.

LEES OOK. Wereldkampioen Valverde reageert fel op criticasters: “Ik zou geen vragen mogen krijgen over Operación Puerto”

Maar het merendeel van die bloedzakken blijven tot op de dag van vandaag ongeïdentificeerd. En daarbij zitten mogelijk veel grote namen uit voetbal, atletiek en tennis. Mogelijk komt daar nu een verandering in. Volgens de Spaanse sportkrant AS heeft de rechtbank van Madrid het Italiaans, Olympisch Comité, CONI, nu de toelating gegeven om de bloedzakken in beslag te nemen om verder te analyseren. En om dus proberen namen van atleten te kunnen plakken op de vermeende bloedzakken. Fuentes zelf voelt het allicht al warm worden onder zijn voeten en ging intussen al in beroep na de uitspraak.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.