Twee jonge bedrijven ruilen Gent-centrum in voor de Muide: “Onze klanten moeten kunnen parkeren”

© IF/Made in Oost-Vlaanderen

“Meer en meer start-ups verlaten de binnenstad. Gent profileert zich goed en helpt starters. Maar voor groeiende bedrijven is het door een gebrek aan parking en moeilijke bereikbaarheid onmogelijk om in de stad te blijven.” Twee Gentse start-ups grijpen hun verhuis aan om het mobiliteitsbeleid in de stad aan te kaarten.

Bert Staes

“Het liefst waren we in de binnenstad gebleven. De kruisbestuiving tussen de jonge bedrijven zorgt voor een leuke gemeenschappelijke mindset. We hebben verschillende locaties bezocht. Maar wij groeien. En onze klanten komen van buiten de stad. Het ging gewoon niet.”

Freek Borghgraef van Kayzr, een jong Gents bedrijf met tien werknemers dat actief is in de e-sports, verhuist zijn bedrijf volgende week. Van de Lousbergkaai, binnen de stadsring in Gent, naar de Muide, naar een gloednieuw kantoor op een zucht van de R4. De reden: bereikbaarheid en parking.

Te laat op de afspraak

“De Lousbergkaai is een heel mooie locatie, een fijne omgeving waar je met de fiets of te voet heen kan. Maar een deel van onze werknemers, en zeker onze klanten, komen van buiten Gent. En dat is daar toch wel een minpunt. Klanten kwamen geregeld een kwartier of twintig minuten te laat op een afspraak omdat ze geen parking vonden.”

Aan de Lousbergkaai is door het circulatieplan niet zo veel veranderd, maar eind 2016 is er wel betalend parkeren ingevoerd, net zoals in de rest van de stad. “Er heerst veel verwarring bij externen”, zegt Borghgraef . “Eens je weet, raak je er redelijk makkelijk. Maar wie van buiten Gent komt rijdt zich mis of moet honderden meters wandelen om een parkeerplaats te vinden.”

Luistert niet meer

Ook WinWinner, een jonge start-up die ondernemers helpt aan investeerders, verhuist van de Lousbergkaai naar de Muide. Samen verstuurden de twee bedrijven vrijdag een persbericht. De titel: Meer en meer Gentse start-ups verlaten de binnenstad.

“Wij zijn met negen mensen. Ons bedrijf is opgegroeid aan de Lousbergkaai. Maar het is niet langer haalbaar”, zegt Matthias Browaeys van WinWinner. “Er komen veel ondernemers langs van buiten Gent. Niemand kan daar parkeren. Er is geen plaats. Ze krijgen boetes...”

De twee start-ups zijn positief over het beleid van het stadsbestuur. Browaeys: “Er zijn mooie initiatieven. Maar de Startersfabriek zit ook aan de Lousbergkaai. iMec (een organisatie die start-ups helpt) zit aan de Krook. En in het Wintercircus komt er ook plaats voor start-ups. Die locaties zijn gewoon onmogelijk qua bereikbaarheid voor ondernemers die aan het groeien zijn.”

En de parking onder de Zuid dan? “Die zit snel vol en is te duur. Als we daar tien mensen moeten laten staan, dan is dat onbetaalbaar.”

LEES OOK: VOKA haalt uit naar stadsbestuur: ‘Gent verliest haar momentum’

Klein bureautje

Gent kan positieve cijfers voorleggen op vlak van startende ondernemers, faillissementen en jobcreatie. De kantoormarkt presteert ook al jaren goed, volgens gespecialiseerde organisaties. Maar de vraag is groot.

“Gent profileert zich fantastisch als de start-up en scale-up stad van Vlaanderen”, zegt Borghgraef. “Maar starters kunnen perfect op een klein bureautje midden in de stad werken. Zodra ze beginnen te groeien, moeten ze uitwijken. Dat is jammer. Want de cultuur die errond hangt hoort bij een bruisende stad, en eigenlijk niet erbuiten. Wij moeten nu al vroeger uitwijken dan we eigenlijk willen.”

Browaeys: “De Stad stimuleert ondernemerschap, wat goed is. Maar men zou beter de bestaande ondernemers helpen met hun noden. Wij waren een nieuwe starter maar bestaan nu drie jaar. Er wordt niet meer geluisterd. En dat terwijl Gent zich een scale-up city noemt. Daar mag wel iets aan gebeuren. We hebben mooie, hippe, creatieve plekken nodig met een goede bereikbaarheid. Geen extra initiatieven om startende ondernemers te steunen, maar betere steun voor de bestaande ondernemers.”

Eenvoudige oplossingen zijn er niet. De Stad voerde betalend parkeren in op de Lousbergkaai en in andere wijken omdat de parkeerdruk voor bewoners te hoog was geworden. VOKA pleit al een tijd voor een speciale parkeerregeling voor ondernemers, maar die houdt het stadsbestuur af.

Deens zeemanshuis

De start-ups denken aan ‘hubs’, die rondom de binnenstad gebouwd kunnen worden. Dok Noord, een nieuwe grote woonwijk met ruimte voor winkels en kantoren voor enkele grotere groeibedrijven, is daar een voorbeeld van. “Waarom niet oude kantoorruimtes ombouwen tot hubs met veel faciliteiten, die parking hebben en makkelijk bereikbaar zijn?”

Het is op zo’n locatie dat de twee bedrijven een nieuwe stek hebben gevonden: in The Harbour, een gloednieuw kantoorgebouw. Ondernemer Geert De Paepe, die achter het hotel in het Postgebouw op de Korenmarkt zit, kocht een oud zeemanshuis aan de Port Arthurlaan, vlakbij de rotonde aan de Voormuide.

“We hebben het gebouw, een oud Deens zeemanshuis, omgebouwd tot een breedspectrumkantoor. Er kunnen zestig à zeventig mensen werken”, zegt De Paepe. Hij herkent de klachten van de twee start-ups.

“Er is een probleem, dat beseft iedereen wel. De start-ups worden opgevangen in een aantal complexen in de binnenstad. Maar kleine bedrijfjes worden grote bedrijfjes. En die hebben ruimte nodig om bezoekers die met de wagen komen te ontvangen. En dan zit je volledig vast in de binnenstad.”

Het kantoor aan de Muide is gebouwd om snel bereikbaar te zijn. Er ligt een gratis park-and-ride vlak voor de deur. “En de aansluiting op de R4 en de E17/E40 is snel”, zegt De Paepe. “Zo belasten die auto’s de binnenstad ook niet. Het is makkelijker en leuker in de binnenstad. Maar wij bieden een alternatief.”

“Het zijn evoluties”, klinkt het nog. “Als de bedrijven naar buiten worden geduwd kunnen daar nieuwe ecosystemen ontstaan, met restaurantjes en zo.”

© IF

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio