Zijn de Antwerpse politie-uniformen en combi’s binnenkort illegaal?

Zijn de Antwerpse politie-uniformen en combi’s binnenkort illegaal?

Foto: Joris Herregods

Moet de Antwerpse politie straks al zijn uniformen vervangen nu de overheid fluo-oranje als tweede kleur heeft vastgelegd in een nieuw Koninklijk Besluit? “Wij volgen hier de Europese richtlijn omdat fluogeel, zo blijkt uit onderzoek, veel veiliger is voor de mensen op het terrein.”

Over het politie-uniform is, sinds de politiehervorming in 1998, al heel wat inkt gevloeid. Nu is het bestaande Koninklijk Besluit echter definitief aangepast en worden de blauwe, halflange jassen uit de dresscode geschrapt en vervangen door korte tweekleurige parka’s en softshells (jassen in waterafstotende stof). De federale regering koos daarbij voluit voor het gebruik van ‘insigneblauw’ en ‘domein oranje-rood’ om de zichtbaarheid te vergroten, laat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) weten.

Zijn de Antwerpse politie-uniformen en combi’s binnenkort illegaal?
De nieuwe politiejas zoals ze in het staatsblad verscheen Foto: rr

De nieuwe tweekleurige mantels worden meteen in omloop gebracht. Al mogen de oude jassen of ‘halflange blousons’ nog wel een tijdje worden gedragen. Op 26 mei 2021 wordt echter definitief overgeschakeld. Vanaf dan zijn het de nieuwe tweekleurige jassen en moeten de oude kostuums definitief weg.

Dat betekent wel dat een aantal korpsen, zoals de Antwerpse politie, met een probleem zitten. Zij patrouilleren al sinds 2012 rond in uniformen met fluogeel in plaats van oranje. En ook de bumpers van de patrouillewagens zijn fluogeel.

Zijn de Antwerpse politie-uniformen en combi’s binnenkort illegaal?

Dat werd altijd gedoogd, maar nu is in het staatsblad dus een Koninklijk Besluit verschenen waarin staat dat er voor fluo-oranje en blauw is gekozen. En dus zit de Antwerpse politie op termijn met een probleem. Net als de Limburgse politizone Carma die te zien zijn in de VTM-reeks ‘Helden van hier’.

“Er is een overgangsperiode tot 2021 voorzien”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). In principe moet vanaf dan ook de Antwerpse politie zich aanpassen.

“Fluogeel is zichtbaarder en dus veiliger dan oranje. Wij baseren ons daarvoor op verschillende Europese onderzoeken Naar de toekomst toe zullen we moeten zien wat we doen. Maar 2021, als de nieuwe regel in gaat, ligt nog ver af. We zijn daar nu nog niet zo mee bezig. Voorlopig kunnen wij onze functionele kledij gewoon blijven dragen. Onze uniformen met fluogeel zijn perfect legaal. En veilig”, zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees