Kermis legt net voor verkiezingen vinger op de wonde

Open Armen ijvert voor betaalbare gezondheidszorg

© idh

Een op zeven Belgen leeft onder de armoedegrens. Een op acht Belgen stelt bij gebrek aan geld gezondheidszorg uit. Om dit aan te kaarten organiseerde de vzw Open Armen gisteren op de Grote Markt een symbolische gezondheidskermis.

Ingrid Depraetere

Het leek wel een vrolijke Vlaamse kermis op de Grote Markt. Maar vrolijk was de boodschap allerminst. “Iedereen kan van vandaag op morgen in armoede belanden. Arm zijn is ook meer dan gewoon geen geld of geen werk hebben. Het betekent ook dat je meer kans hebt om in een slecht huis te wonen, je doktersbezoeken moet uitstellen, je sociale leven een deuk krijgt en zo meer. Armoede is zeer complex omdat het zich als een web rond de persoon ontspint omdat alle problemen tegelijkertijd op een hoop worden gegooid”, aldus Lies Jaeken van de vzw Open Armen.

Om te ervaren hoe het is om met armoede geconfronteerd te worden, organiseerden Open Armen en opbouwwerk RISO Vlaams-Brabant gisteren een inleefspel op de Grote Markt. De deelnemers moesten aan de hand van spelletjes even in de huid kruipen van een arme persoon en zelf ervaren hoe je met 80 euro per maand aan huishoudgeld ook nog een bezoek aan de tandarts moet zien te betalen.

“Normaal gezien is 17 oktober de internationale dag van het verzet tegen armoede. Maar wij in Halle hebben bewust gekozen om deze gezondheidskermis nog voor de gemeenteraadsverkiezingen te organiseren. We willen de politici de boodschap meegeven dat sociale thema's, zoals onder meer de gezondheidszorg, een thema moeten blijven op de politieke agenda en dat we hierbij een dialoog met ervaringsdeskundigen zeer appreciëren”, aldus Lies Jaeken. “Halle is een sociale stad waar er al heel veel gebeurt voor mensen die het moeilijker hebben, maar dit moet ook in de toekomst zo blijven.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs