Warmste 13 oktober ooit, maar nog nooit lag zoveel strooizout klaar

Warmste 13 oktober ooit, maar nog nooit lag zoveel strooizout klaar

In de nieuwe loods kan 3.000 ton zout opgeslagen worden. Foto: amg

Brussel -

Het Brussels Gewest heeft deze winter zijn zoutopslag verdriedubbeld. In totaal kan het gewest nu 4.500 ton zout opslaan. Laat die strenge winter maar komen.

Momenteel schijnt de zon en is het 25 graden, maar vanaf maandag staan de ploegen van Brussel Mobiliteit klaar om uit te rukken bij winterse toestanden op de wegen. En zij hebben dit jaar daarvoor meer zout ter beschikking. De opslagplaatsen van Delta en in Anderlecht - samen goed voor 1.500 ton zout - worden uitgebreid met een nieuwe zoutopslagplaats van 3.000 ton op een terrein aan de Vilvoordselaan langs het kanaal.

Koude winter

“De langetermijnvoorspellingen zeggen dat het een koude winter zal worden”, vertelt minister van Openbare Werken en Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). “Met deze nieuwe opslagplaats verdrievoudigen we de opslagcapaciteit. Dit betekent een aanzienlijke verhoging van onze autonomie tijdens strenge winters. Dankzij de extra capaciteit kan het gewest indien nodig ook gemeenten ondersteunen wanneer ze tekort aan zout hebben. Ook biedt deze nieuwe opslagplaats de mogelijkheid om het zout via de waterweg aan te voeren. Daardoor zal minder zout met vrachtwagens vervoerd moeten worden.”

Het zoutverbruik schommelde de laatste tien jaar tussen 600 en 6.000 ton per winter, met een gemiddelde van 3.000 ton. “Tot nu toe hebben we altijd voldoende zout gehad om de gewestwegen te bevoorraden. Twee jaar geleden hadden we echter maar nipt genoeg, en hebben we de Brusselse gemeenten niet kunnen helpen die toen met te weinig zout zaten”, vertelt Jean-Paul Gailly, directeur-generaal van Brussel Mobiliteit.

Preventief

“Vanaf maandag 15 oktober staan onze ploegen weer 24 op 7 paraat om ook bij winterweer vlot verkeer te verzekeren op de Brusselse gewestwegen. We volgen de weersvoorspellingen op de voet om indien nodig preventieve strooibeurten uit te voeren. Een volledige strooibeurt beslaat 800 kilometer wegen, opgedeeld in 17 rondes die in 3 en een half uur behandeld kunnen worden. Zo'n globale strooibeurt vergt 85 ton zout.”

In het Brussel gewest worden ook 12 strooirondes verricht voor het sneeuw- en ijsvrij maken van fietspaden. Om de fietspaden op een efficiëntere manier sneeuwvrij te houden, schafte Brussel Mobiliteit zich nieuwe, kleinere machines aan.

INFO

INFO

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees