Mag Eurostar na de Brexit niet meer rijden?

Mag Eurostar na de Brexit niet meer rijden?

Foto: AFP

De Britse regering heeft vrijdag een vierde reeks maatregelen gepresenteerd die Groot-Brittannië moet wapenen tegen een vertrek uit de Europese Unie zonder echtscheidingsakkoord. Zo willen de Britten met Frankrijk, België en Nederland akkoorden afsluiten om de verbindingen van de Eurostar te vrijwaren.

Volgens de nieuwe documenten zouden sommige spoorbedrijven bij een Europese regulator licenties en certificaten moeten aanvragen om hun verbindingen met het Europese vasteland voort te zetten. Eurostar bijvoorbeeld, dat dagelijks veertig verbindingen via de Kanaaltunnel verzorgt, heeft enkel een Britse licentie en zou getroffen kunnen worden indien er niets gebeurt.

Brexit-minister Dominic Raab verklaarde echter dat mensen met gerust gemoed treinkaartjes kunnen blijven kopen, aangezien Groot-Brittannië bilaterale afspraken gaat maken met Frankrijk, België en Nederland om de treinverbindingen te vrijwaren. De licenties van de buitenlandse bedrijven in Groot-Brittannië wil de regering alvast tot twee jaar na de Brexit blijven erkennen.

De Britse regering houdt ook rekening met stroomuitval in Noord-Ierland indien de gemeenschappelijke elektriciteitsmarkt op het Ierse eiland niet langer zou functioneren. “Het zou noodzakelijk kunnen zijn om bijkomende energiebronnen te zoeken om de bevoorradingszekerheid te vrijwaren”, klinkt het.

Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie op 29 maart 2019. De onderhandelingen over een echtscheidingsakkoord naderen hun climax. Ten laatste in november zouden Europeanen en Britten een akkoord moeten bereiken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees