Product waarmee palen behandeld zijn, veroorzaakt irritatie op industriezone

Trucker wordt onwel door eigen lading

De brandweer kwam ter plaatse en stelde vast dat de giftige dampen afkomstig waren van de weidepalen die kort voor het transport nog behandeld waren. Foto: fmr

Ruiselede -

Een vrachtwagenchauffeur uit Luik en een medewerker van takelbedrijf Verheye raakten vrijdag bevangen door giftige dampen op de terreinen van de onderneming in de Eekhoutstraat in Ruiselede. De lading was behandeld met een product dat irriterende dampen verspreidde.

De trucker van de Luxemburgse transportfirma CB Groupe was donderdagnamiddag met een lading houten palen onderweg naar Frankrijk. Aan de rotonde in Aalter haalde de politie hem van de weg omdat de lading slecht gestapeld was. De truck werd geëscorteerd naar het takelbedrijf Depannage Veheye & MC op de Ambachtelijke Zone. De lading moest daar opnieuw geschikt worden.

Misselijk

“Dat karwei zouden we vrijdagmorgen in orde brengen”, zegt Kathy Vanbruwaene, moeder van zaakvoerder Chiel Moeyaert en medewerkster van de takelfirma. “De trucker bleef bij ons in zijn cabine overnachten. Maar donderdagavond al voelde hij zich niet goed.”

De man, de 50-jarige R.B. uit Luik, nam een douche en bracht daarna de nacht door in zijn vrachtwagen. Hij zette ook zijn airconditioning aan. Toen hij vrijdagmorgen wakker werd, was hij er erg slecht aan toe. “Hij was misselijk en zijn ogen prikten”, zegt Vanbruwaene. “Ik heb een dokter gebeld die me aanraadde om met hem naar de spoeddienst te gaan.”

Bij de hulpdiensten was ondertussen ook al een klacht binnengekomen van geurhinder in de buurt. Twee medewerkers van Verheye, die de lading wilden herschikken, raakten geïrriteerd aan de longen. De brandweer van de zone Midwest snelde ter plaatse.

Giftige dampen

“We stelden vast dat de giftige dampen afkomstig waren van de lading weidepalen”, zegt Johan Lemey, postoverste van de Ruise­leedse brandweer. “Die waren behandeld met een product en vervolgens op transport gezet. Normaal moet dat product een tijdje indringen. Nu gaf het die dampen af.”

Enkel wie heel dicht bij de lading kwam, had er last van. De brandweer besloot daarom om een veiligheidszone van ongeveer honderd meter in te stellen. Bedrijven aan de achterzijde van de industriezone kregen het advies om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten omdat de geur in die richting waaide. “Veel meer konden we niet doen”, zegt Lemey. “De palen nat spuiten was geen optie, want dan moesten we het vervuilde water ook nog opvangen.”

Een werknemer van Verheye kreeg een speciaal pak en perslucht van de brandweer om de lading te herschikken. De transportfirma stuurde een andere chauffeur om de vrachtwagen na de herschikking mee te nemen. “Een van onze medewerkers voelde zich op dat moment nog altijd niet goed”, zegt Vanbru­waene. “Hij had maagproblemen, moest kokhalzen en was geïrriteerd aan de longen. We hebben hem ook naar het spoed gebracht.”

De trucker mocht snel het ziekenhuis weer verlaten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees