Mathieu van der Poel gaat voor derde zege op rij in Superprestige Gieten

Mathieu van der Poel gaat voor derde zege op rij in Superprestige Gieten

Wordt het drie op drie voor Mathieu van der Poel? Foto: BELGA

Na de Wereldbeker, die met Waterloo en Iowa City al twee wedstrijden ver is, wordt zondag met de Superprestige het tweede regelmatigheidscriterium in het veldrijden op gang geschoten. Dat gebeurt in het Nederlandse Gieten. Mathieu van der Poel, een eerste keer winnaar in 2014, gaat voor eigen publiek voor een derde zege op rij. Wout van Aert kon in 2015 de hegemonie van de Europese kampioen doorbreken.

In Gieten zijn ze zondag al aan de 43e editie toe. Het is daarmee de oudste internationale veldrit in Nederland. Aan het parcours werd opnieuw wat gesleuteld. Zo komt er een trap bij, waardoor de deelnemers een keertje meer van de fiets moeten. Bovendien wordt de passage aan de “hondenweide” opnieuw in de armen gesloten.

Vorig jaar kleurden Van der Poel en Van Aert de wedstrijd met Laurens Sweeck en Tom Meeusen. De Nederlander sloeg na driekwart cross een gaatje op de concurrentie en kon zo de eerste manche in de Superprestige op zijn naam schrijven. Later won hij er nog vijf en werd hij voor de derde keer eindwinnaar in het regelmatigheidscriterium. Van Aert werd in Gieten tweede, op 15 seconden. Ook nu zijn de twee de topfavorieten, al steekt ook Toon Aerts de neus aan het venster. Aerts is leider in de wereldbekerstand en bouwde na Iowa City een rustperiode in.

Bij de vrouwen ging de winst vorig jaar naar de Nederlandse Maud Kaptheijns. Nikki Brammeier werd tweede, voor Sophie de Boer. Wereldkampioene Sanne Cant werd zesde en beste Belgische.

De veldrit in Gieten is de enige buitenlandse cross in het rijtje van de Superprestige. De organisatie is voor het eerst in handen van Flanders Classics. Zij hebben onder andere de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en de openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad in hun portefeuille zitten en willen zich met de Superprestige nu ook in veldrijden profileren.

De wedstrijden van de Superprestige:

Zondag 14 oktober: Gieten (Ned)

Zaterdag 20 oktober: Boom

Zondag 28 oktober: Ruddervoorde

Zondag 11 november: Gavere

Zondag 16 december: Zonhoven

Zondag 30 december: Diegem

Zondag 10 februari 2019: Hoogstraten

Zaterdag 16 februari 2019: Middelkerke

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.