SP.A-kandidaat breekt lans voor amateurkunstenaars

SP.A-kandidaat breekt lans voor amateurkunstenaars

De Romaanse Poort in de Brusselsestraat zou een ideale locatie zijn voor het amateurkunstencentrum. Foto: apl

Leuven - “We moeten in Leuven echt werk maken van een amateurkunstencentrum.” Dat zegt Jan Schoolmeesters, verkiezingskandidaat voor SP.A en amateur-toneelspeler en -regisseur.

In 2017 publiceerde het Forum voor Amateurkunsten tien toetsstenen voor de ontwikkeling van een visie op amateurkunstenbeleid. Daarin vermelden ze de noodzaak om een plek te bieden aan amateurkunstenaars. De nood aan aangepaste en vooral betaalbare culturele ruimte staat nog altijd in de top 3 van meest gehoorde vragen.

Romaanse poort

“De stad Leuven doet al veel voor de amateurkunsten, maar het kan nog beter", aldus Schoolmeester. "Zo'n amateurkunstencentrum moet meer zijn dan een repetitieruimte of opslagplaats voor instrumenten of decors. We mogen in Leuven best nog wat ambitieuzer zijn op dat vlak. Een mooi voorbeeld op andere plaatsen is Fameus in Antwerpen. Zij ondersteunen kunst in de vrije tijd en hun missie is ervoor te zorgen dat elke kunstenaar en vereniging hiervoor de nodige ruimte, ondersteuning en inspiratie krijgt”, aldus Schoolmeesters. "Mensen samenbrengen staat hoog op de agenda van onze partij en kunst werkt nu eenmaal verbindend. Actieve kunstbeoefening draagt bij aan persoonlijke ontplooiing en is een middel tegen eenzaamheid en uitsluiting. Redenen genoeg om de amateurkunsten in Leuven nog beter te ondersteunen."

Volgens Schoolmeesters schuilen heel wat mogelijkheden in de realisatie van een nieuwe podiumkunstenzaal in Leuven. “De vrijgekomen ruimte in de Romaanse Poort zou een uitstekende plek zijn om een dergelijk centrum in onder te brengen,” zegt hij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio