Dochter en zoon stopgezette politiek zwaargewichten in voetsporen vaders

Dochter en zoon stopgezette politiek zwaargewichten in voetsporen vaders

Foto: dvg

Aarschot -

In 2006 moesten ze het politieke veld verlaten, maar momenteel zijn gewezen burgemeester Willy Schellens en schepen Herman Pelgrims nog steeds superpopulair. Politiek blijft hen. Ook hun kinderen blijkbaar, die zelf al aan de politieke top staan.

Heel wat woelige weken op politiek vlak. De twee ‘anciens’, Willy Schellens en Herman Pelgrims, hebben er zo hun idee over. Beiden coach van hun, respectievelijk zoon en dochter.

“Ik was, samen met Willy Schellens, stichter van de coalitie die onze stad tussen 1994 en 2006 bestuurden: CD&V en SP.A. Het geheim van die ploeg was: respect voor elkaar en de bevolking. Dit is waar het vandaag in de politiek van Aarschot aan ontbreekt: het respect en het luisteren naar de mensen. Niet iedereen wenst hierin te investeren en dat vind ik jammer”, zegt Herman Pelgrims. “Het vroegere beleid onder mijn periode was beter samenhangend. Getuige daarvan is het huidige schepencollege dat om de haverklap het decor is van gekibbel tussen ook telkens twee dezelfde partijen. Probleemsituaties worden zo vooruitgeschoven en oplossingen niet echt bereikt”, zegt gewezen burgemeester Willy Schellens. Beide politici hebben vroeger campagnes gevoerd in de stijl van toen, de sociale media waren toen nog in aantocht.

“De sociale media spelen nu een enorme rol. Niettemin blijft het direct contact met de mensen enorm belangrijk. Het was één van mijn troeven toen, maar ‘ons Nele’ is daar nog veel beter in. Ze spreekt zoals men dat in Aarschot zegt ‘tegen nen hond met nen hoed op’. Ze is spontaan en authentiek, zo zegt men mij en dat is enorm belangrijk. Ik moet eerlijk zijn, wij waren veel meer op onszelf gericht. Van ploegspel was weinig sprake, zeker tijdens verkiezingen”, zegt Pelgrims, met die stelling eerder wat verschillend met zijn vroegere collega Schellens. Maar wat de coaching naar hun kinderen toe betreft, zijn ze beiden even actief. “Ik heb mijn zoon Geert altijd met raad en daad bijgestaan, ervaringen gedeeld en heb ook nu weer zijn verkiezingscampagne mee georganiseerd”, zegt Schellens. Pelgrims volgt zijn Nele ook intensief op in haar campagne en zorgt, naar eigen zeggen, voor zowel troost als applaus.

Ook wat hun gedroomde toekomstplannen voor hun kinderen zijn, staan ze op dezelfde lijn. “Hopelijk kan Geert na de verkiezingen terug het mandaat van schepen of eventueel zelfs burgemeester opnemen”, zegt Willy Schellens. Herman blijft er voorzichtig maar wel hoopvol bij: “De politieke carrière van Nele is nog pril. Ze is nu 6 jaar gemeenteraadslid en fractieleider. Ze leerde het klappen van de zweep van Katrien Partyka, Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Tienen. Ik zie dat ze doodgraag aan politiek doet en dat is het belangrijkste. Want het is zeker geen gemakkelijke stiel. Je moet dossiers kennen én stemmen halen. Dat wordt vaak onderschat. Vorige keer haalde ze net niet genoeg stemmen om schepen te worden. Dat was even moeilijk, geef ik toe. Niemand wenst zijn kinderen een ontgoocheling toe, ook al was haar resultaat ver boven mijn verwachtingen. Hopelijk nu beter.”

Dochter en zoon stopgezette politiek zwaargewichten in voetsporen vaders
Foto: dvg
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio