“Zwaar aangeslagen” scheidsrechters krijgen psychologische hulp

“Zwaar aangeslagen” scheidsrechters krijgen psychologische hulp

Foto: JEFFREY GAENS

De scheidsrechters uit de hoogste klassen van het voetbal krijgen psychologische bijstand. Naar verluidt zijn ze zwaar aangeslagen door het voetbalschandaal waarbij twee collega’s worden beschuldigd van match­fixing. Een van hen, Bart Vertenten, zit nog steeds in de cel.

LEES OOK. Wie is wie? De mannen die het Belgische voetbal op zijn grondvesten doen daveren (N+)

LEES OOK. 72 uur na het barsten van de bom: waar staan we nu in “Operatie Propere Handen”? (N+)

Woensdag brak het grote schandaal rond matchfixing en witwassen van geld uit, met voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic als spilfiguren. In het onderzoek werden ook twee scheidsrechters uit onze hoogste voetbalklasse bij naam genoemd: Bart Vertenten en Sébastien Delferière. Beide mannen zouden wedstrijden gemanipuleerd hebben en werden daarom opgepakt in “Operatie Propere Handen”. Vermoed wordt dat ze beiden nooit meer een wedstrijd zullen fluiten. Een zware klap voor het Belgisch voetbal, dat zo twee van haar topscheidsrechters verliest. En een klap die ook te voelen is bij de collega’s van Vertenten en Delferière.

Jef Brouwers, die als sportpsycholoog werkt voor de Voetbalbond, werd gecontacteerd door scheidsrechtersbaas Johan Verbist. In een sessie dinsdag zal hij hen vooral wijzen op het belang van hun rol in het voetbal en welk ­gedrag toepasselijk is. De amateurscheidsrechters kregen dan weer een mail van het Bureau Arbitrage Voetbal Vlaanderen, waarin hen ­gevraagd wordt “sereen en waakzaam te blijven”. Gevreesd wordt dat ze dit weekend nog meer dan anders het doelwit zullen zijn van ontevreden supporters.

Ook buiten het scheidsrechtersgild zijn de gevolgen van het schandaal al duidelijk voelbaar. Zo werd de speeldag van dit weekend in Eerste Klasse B uitgesteld en is ook het lot van Waasland-Beveren (1A) en KV Mechelen (1B) onzeker. Hoe het nu verder moet met Koning Voetbal in ons land, is nog onduidelijk. Pro League-voorzitter Marc Coucke wordt volgende week alvast ontboden door Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. Coucke wacht de zware taak omde leidersfiguur te worden in de opkuis van het Belgisch voetbal.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees