AS Monaco bevestigt: Thierry Henry verlaat Rode Duivels en wordt hoofdcoach

AS Monaco bevestigt: Thierry Henry verlaat Rode Duivels en wordt hoofdcoach

Foto: AP

Thierry Henry, T2 van bondscoach Roberto Martinez bij de Rode Duivels, maakt de overstap naar AS Monaco. Dat maakte het Franse team zaterdag, daags na de Nations League-partij tegen Zwitserland (2-1), via een tweet bekend. De 41-jarige ex-spits wordt hoofdtrainer van Monaco, dat donderdag afscheid nam van coach Leonardo Jardim.

LEES OOK. De kogel is door de kerk: Thierry Henry verlaat Rode Duivels en trekt voor drie jaar naar AS Monaco

Henry ondertekent een contract tot juni 2021. “Ik dank AS Monaco om me deze kans te geven bij deze speciale club voor mij”, reageerde hij. “Ik ben erg tevreden om terug te keren en extreem gemotiveerd om de uitdagingen die ons te wachten staan aan te gaan. Ik kijk ernaar uit om de spelers te ontmoeten en aan de slag te gaan.”

Pas achttiende

De overgang van Henry naar het team van Youri Tielemans en Nacer Chadli hing al even in de lucht. Vrijdag nog berichtte de Franse sportkrant L’Equipe dat Monaco de voormalige Franse wereldkampioen maandag zou voorstellen. Monaco heeft zijn start in de Ligue 1 volledig gemist en staat na negen speeldagen pas achttiende.

LEES OOK. Onze punten na België-Zwitserland: Lukaku de beste van de klas, vijf Rode Duivels met 7/10 (N+)

De Belgische voetbalbond (KBVB) verraste eind augustus 2016, enkele weken na de aanstelling van Martinez, met de komst van Henry als T3. De Fransman kreeg in de Belgische staf een ietwat vrije rol. Henry ging vooral zijn ervaringen als topspits delen met de Belgische aanvallers en moest, als wereld- en Europees kampioen met ‘Les Bleus’, zijn winnaarsmentaliteit overbrengen op de Rode Duivels. En de ex-spits zelf, zo klonk het, kon bij de Duivels de nodige expertise opdoen voor zijn latere carrière als T1 bij een club.

In de luwte

Henry bleef als T3 opvallend in de luwte, en zocht de aandacht niet op. Gaandeweg bleek dat hij wel meer en meer inzette op een loopbaan als T1. Henry veroverde met de Belgen een historische bronzen medaille op het WK in Rusland, en de verwachting was dat hij na het toernooi (als T1) andere oorden zou opzoeken, ook al omdat hij zijn overeenkomst met de KBVB niet verlengde. Dat Henry vlak na de terugkeer uit Rusland liet weten als voetbalanalist bij het Engelse Sky Sports te stoppen en zich voor honderd procent op zijn trainerscarrière te richten, voedde de geruchten over een mogelijk vertrek des te meer.

AS Monaco bevestigt: Thierry Henry verlaat Rode Duivels en wordt hoofdcoach
Foto: Photo News

Maar eind augustus verraste de KBVB opnieuw. Henry bleef bij de Duivels en promoveerde tot T2, om het vertrek van Graeme Jones op te vangen. Ondertussen werd echter duidelijk dat verschillende buitenlandse clubs lonkten naar de succesvolle Fransman. In de zomer was er stevige interesse van Bordeaux, en nog deze maand werd Henry in verband gebracht met Aston Villa. Nadien kwam dan de lokroep van Monaco, waar hij aan bezweek. Henry voetbalde van 1995 tot 1999 bij de Monegasken. In 122 wedstrijden scoorde hij er 25 maal.

Zoeken naar opvolger

“Bondscoach Roberto Martinez zal samen met de technische commissie op zoek gaan naar een opvolger”, vertelde Stefan Van Loock, woordvoerder van de Rode Duivels, aan Belga. “Maar eerst ligt de volledige focus op het sportieve, de oefenderby tegen Nederland van dinsdag.” Nu moeten Martinez en co dus al werk maken van een opvolger. “Wanneer die naam bekend zal zijn is onmogelijk te zeggen”, vervolgde Van Loock. “Of er een nieuwe T2 op de bank zal zitten bij de volgende Nations League-wedstrijden in november? We plakken er geen termijn op.”

“Ik beleefde twee fantastische jaren waarin ik Roberto Martinez hielp deze wonderbaarlijk getalenteerde groep spelers te coachen”, reageert de 41-jarige Fransman zaterdag op Instagram. “Ik zag hen uitgroeien tot het geweldige team dat ze vandaag zijn. Het is met grote droefheid dat ik afscheid neem van de Belgische nationale ploeg”, schrijft Henry, vergezeld van een enkele foto’s van zijn tijd bij de Duivels. “Ik wil de Belgische voetbalbond, Roberto en de rest van de staf, en de spelers bedanken om een Fransman zich zo welkom te laten voelen tussen alle Rode Duivels. Ik wens iedereen succes in de toekomst en ben er zeker van dat nog mooiere dingen staan de gebeuren.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

UEFA Nations League Divisie A - Groep 2

Vorige speeldag

Speeldag 6

GS W V G DS P
1 Zwitserland 4 3 1 0 14/5 9
2 België 4 3 1 0 9/6 9
3 IJsland 4 0 4 0 1/13 0