De Wever haalt uit naar Somers, die reageert: “De Wever is zenuwachtig, wij trappen niet in het ruzie stoken uit Antwerpen”

Video: Facebook

Antwerpen / Mechelen -

In zijn toespraak tijdens de slotmeeting van de N-VA in Antwerpen heeft partijvoorzitter Bart De Wever zichzelf op de borst geklopt en tegelijkertijd uitgehaald naar het beleid van concurrenten in andere steden.

“Morgen worden de teerlingen geworpen voor het bestuur van onze gemeenten en onze steden voor de komende zes jaar. De kiezer kan nu oordelen over ons op basis van wat hij gezien heeft (in de plekken) waar wij besturen”, zo zei De Wever.

LEES OOK.De ultieme analyse voor uw gemeente: zo stemde u vorige keer, dit staat er nu op het spel

En dat oordeel kan, volgens De Wever, niet anders dan positief zijn. “Dankzij (burgemeester) Christoph D’haese rijmt Aalst niet langer op marginaalst, maar wel op geniaalst. In Lier kuiste Frank Boogaerts een financiële puinhoop op, en ga zo maar door.”

Ook over Antwerpen klopte De Wever zichzelf op de borst: “De N-VA heeft deze stad veel veiliger, veel welvarender en veel zorgzamer gemaakt dan zes jaar geleden. De criminaliteit zakte met dertig procent en het aantal vacatures verdubbelde. Bovendien staat de stad van morgen letterlijk en figuurlijk in de steigers. Een stad die groener, mooier en eindelijk weer vlot bereikbaar zal zijn.”

De Wever haalt uit naar Somers, die reageert: “De Wever is zenuwachtig, wij trappen niet in het ruzie stoken uit Antwerpen”
Bart Somers Foto: Photo News

Ten slotte haalde De Wever uit naar concurrenten van de N-VA in andere steden. “In Hasselt en Oostende leek het de afgelopen jaren vooral over de achterkamer te gaan. In Genk hebben we een stadsbestuur dat extremisten aanhaalt om stemmen te halen. In het wondermooie Brugge staat de tijd stil, maar helaas ook het beleid. En in Gent zijn onbewoonbare krotten goed genoeg als sociale woningen.”

“De Wever is zenuwachtig”

Ook Bart Somers, de Open Vld-burgemeester van Mechelen, waar N-VA mee in de coalitie zit, kreeg een sneer. “Je kan een stad heel goed besturen, maar stiekem de bodem uit de stadskas slaan. ‘Après moi le déluge’, het zou de verkiezingsslogan moeten zijn van de burgemeester van Mechelen”.

Somers reageerde al op de uithaal van De Wever. “De Wever is zenuwachtig over de positieve Mechelse aanpak”, tweette Somers. “Begrijpelijk, want het contrast kan niet groter zijn. Mechelaars trappen niet in het ruzie stoken uit Antwerpen. Morgen tonen we dat je met hoop en een verenigde stad verder geraakt.”

In een meer uitgebreide reactie aan Belga zegt Somers dat je met een positieve aanpak meer kunt bereiken dan door te polariseren. “Onze positieve aanpak slaat aan. Mechelen scoort bijzonder goed in de stadsmonitor en is uitgegroeid tot een referentiestad. Bart De Wever gaat van ver moeten komen om in Antwerpen te verwezenlijken wat wij allemaal in Mechelen al verwezenlijkt hebben. Mechelaars laten zich ook niet de les spellen vanuit Antwerpen.”

Somers vindt de sneer van De Wever ook pijnlijk voor de Mechelse N-VA, die in de Dijlestad samen met Open Vld in een coalitie zit. “Met zijn uitspraak vernedert hij eigenlijk zijn eigen mensen. Hij zet hen compleet voor schut.”

De Wever haalt uit naar Somers, die reageert: “De Wever is zenuwachtig, wij trappen niet in het ruzie stoken uit Antwerpen”
John Crombez Foto: BELGA

Ook SP.A-voorzitter John Crombez reageerde op de uithaal van De Wever. Hij vindt die ‘riducuul’. “De Wever haalt uit naar alle steden waar geen N-VA-burgemeester is, ook die waar N-VA mee bestuurt, dat is ridicuul. Maar wat sociale afbraak betreft, moet hij vooral niet naar anderen wijzen. Sociale afbraak komt er door hem en zijn ministers”, reageert Crombez.

“Dure elektriciteit en rusthuizen, en 14.000 Vlaamse gehandicapten die de centen voor hun zorg niet krijgen. Dat zijn problemen die De Wever creëert voor de mensen”, aldus Crombez.

“Als je bovendien ziet dat het groot kapitaal honderdduizenden euro’s uittrekt voor de N-VA-campagne, dan weet je dat het de beschermer van het kapitaal weer aan de macht wil krijgen.”

Heb je nog geen idee op wie je zondag gaat stemmen? Doe dan hier de Stemcheck, de stemtest van Het Nieuwsblad

BEKIJK. Voor deze politici is het zondag erop of eronder. Onze hoofdredacteur blikt vooruit:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees