Gouverneur Briers pleit voor meer culturele beleving

TUINDAGEN. "Reynaert geeft de regio tussen Gent en Antwerpen een smoel"

Lochristi - Tijdens de slotplechtigheid van het Reynaertjaar in het Park van Beervelde pleitte uittredend gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers voor meer cultuur. "De politici hebben er op de vooravond van de verkiezingen niet zoveel op ingezet in hun programma's. Misschien wel omdat ze het vanzelfsprekend vinden, zoals op de Tuindagen hier die één groot feest van de cultuur zijn", stelde hij.

Het voorzitterschap van het Intergemeentelijk Project Land van Reynaert zit er officieel op. In het "Huis van Reynaert" werd de sluwe vos zaterdagmiddag door schepen van Cultuur Marie-Claire Van Nieuwenhuyse (Open VLD) uitgewuifd. De snoodaard zal volgend kalenderjaar vooral op te sporen zijn in Moerbeke, dat het voorzitterschap overneemt. De opmerkelijkste toespraak was voor uittredend gouverneur Jan Briers. "Wanneer ik hier in dit huis rondkijk, zie ik een prachtig cultuurfeest. Fotografie, bloemschikken, boeken, en zoveel meer. Er is door politici weinig op cultuur gefocust in de aanloop naar deze verkiezingen, omdat we het misschien vanzelfsprekend vinden, maar ik hoop dat de politici er na zondag nog gaan op inzetten", pleitte hij.

Smoel voor de regio

Het Reynaertthema noemde de gouverneur iets wat deze regio een 'smoel' geeft. "Je hebt Antwerpen en Gent, maar daartussen ligt een gebied dat ook cruciaal is voor de toekomst. Men wil van de Schelde een sterk merk maken, onder meer met het Sigmaproject dat weer dubbel zoveel water door de rivier laat vloeien dan tien jaar geleden. Er is veel natuur gecreëerd, en wij zijn die navelstreng tussen het Steen en het Gravensteen."

Briers had ook alle lof voor graaf Renaud, die de Tuindagen met zijn enorme dynamiek liet groeien tot wat ze nu zijn. "Ik  kom hier al vijfentwintig jaar, om verliefde bloemetjes te kopen samen met mijn echtgenote." De gouverneur mocht de twee oorkondes voor het nieuwe "show garden"-initiatief op de Tuindagen overhandigen aan Rita Desmet die "Jemima the puddle duck and Mr. Tod" inrichtte in de witte villa, en aan Lisbeth Creemers voor haar "Tuin van Reynaert." 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio