“Griezelige” smartphone raakt je aan, maar daar is een wetenschappelijke reden voor

“Griezelige” smartphone raakt je aan, maar daar is een wetenschappelijke reden voor Video: Reuters

Deze smartphone heeft een computergestuurde ‘vinger’ die de gebruiker van het toestel kan aanraken, maar die de smartphone ook kan voortslepen. Het lijkt niet alleen griezelig om de vinger aan het werk te zien, het is ook “griezelig” volgens de meeste die beelden van het ding zagen. En net dat wil een Franse onderzoeker en de ontwikkelaar van het enge apparaat, onderzoeken.

“Als we persoonlijk met iemand communiceren, raken we de persoon aan om emoties te uiten”, klinkt het bij Marc Teyssier, een Franse ingenieur. “Maar voor interactie met smartphones en computers is er geen aanraking nodig. Dat was mijn startpunt: hoe kunnen we aanrakingen toepassen in relaties tussen mensen en apparaten?”

De man bouwden MobiLimb, een mechanische, realistische vinger, die op een smartphone kan worden aangesloten. De smartphone kan zichzelf voortslepen met de vinger, maar het ding kan ook worden geactiveerd door vrienden of contactpersonen, die de gebruiker van het toestel “over de pols kan aaien”.

Knuffel van de koelkast

Volgens Teyssier is de vinger zo griezelig omdat hij “te menselijk lijkt, maar tegelijk niet menselijk genoeg is”, vooral omdat de rest van de smartphone geen lichaam heeft. “Het vertelt ons iets over onszelf en over de wereld waarin we leven. We kunnen communiceren met een smartphone en het toestel dingen laten doen, maar het heeft geen bewegend lichaam. Onze hersenen hebben moeite om dat te bevatten.”

De Parijse ingenieur denkt dat we ooit met toestellen zullen kunnen omgaan zoals we met mensen of huisdieren doen. Hij vraagt zich ook luidop af of we anders zouden omgaan met technologie en apparaten ledematen hadden, en niet iets na twee jaar al weg te gooien: “Stel je voor dat je op een dag je keuken binnenloopt en een knuffel krijgt van je koelkast.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees