Ultiem voorzittersdebat sluit verkiezingscampagne af

Bart De Wever: “Als ik Kris Peeters gekwetst heb, dan spijt mij dat. Maar politiek is wat het is”

Bart De Wever: “Als ik Kris Peeters gekwetst heb, dan spijt mij dat. Maar politiek is wat het is”

Alle partijvoorzitters zagen er moe en uitgestreden uit tijdens het finale debat.

Met een laatste voorzittersdebat zit de campagne voor de lokale verkiezingen erop. Vuurwerk leverde het niet meer op. De partijtenoren zetten vooral hun ambities nog eens in de verf. Opvallend: SP.A-voorzitter John Crombez deed dat niet of nauwelijks. Hij wil zich geen tweede keer aan dezelfde steen stoten. Bart De Wever (N-VA) kwam nog eens terug op de harde toon die hij aansloeg tegenover zijn Antwerpse tegenstander Kris Peeters (CD&V). “Als ik hem heb gekwetst, dan spijt mij dat. Maar politiek is wat het is.”

Het doek is nu echt gevallen over de verkiezingscampagne. De openbare omroep organiseerde zaterdagavond in prime time het allerlaatste debat, dat er één was tussen de zes Vlaamse partijvoorzitters. Er werd nog wel wat gebakkeleid over de hardheid van de campagne, sociale woningen, schone lucht of de vele veto’s die partijen tegen elkaar stellen, maar blits en snedig was het allerminst. Alle partijvoorzitters zagen er na een lange en intense campagne moe en uitgestreden uit.

Vooruitgaan, groeien, verdubbelen

De meeste partijvoorzitters spraken nog eens de doelstelling uit die ze eerder al formuleerden. N-VA-voorzitter Bart De Wever wil vooruit gaan, Gwendolyn Rutten (Open VLD) wil het aantal burgemeesters in steden verdubbelen van twee naar vier, Wouter Beke (CD&V) wil lokaal de grootste blijven, Meyrem Almaci (Groen) wil Groen in het bestuur om voor betere mobiliteit, gezondere lucht en meer open ruimte te zorgen en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) wil voor het eerst sinds lang weer groeien.

Nieuwe crisis vermijden

John Crombez sprak echter geen ambities uit. Na het interview dat hij in augustus aan De Morgen gaf en waarin hij zijn voorzitterschap verbond aan een goed resultaat, was hij nu veel voorzichtiger. Zijn verklaringen leverden hem toen in de eigen partij immers veel kritiek op. Na een slecht resultaat – en in de peilingen doet SP.A het niet bijster goed – de handdoek in de ring gooien, zou de Vlaamse socialisten op een half jaar voor nationale verkiezingen immers in een crisis storten. Een nieuwe voorzitter vinden én meteen ook al een nieuw elan, is helemaal niet evident. Het kan verklaren waarom Crombez zich op de vlakte hield. Tot meer dan “wij zijn de meest besturende partij in de steden en vinden dat belangrijk” kwam de SP.A-voorzitter niet.

In Antwerpen, uit de regering

Eerder op de dag liet Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters in een open brief weten dat hij uit de regering stapt en zich volledig gaat toeleggen op Antwerpen indien hij burgemeester wordt. Dat hij die uitspraak doet, is nu ook weer niet zo verwonderlijk, aangezien bij CD&V de regel bestaat dat burgemeesters van steden met meer dan 50.000 inwoners niet mogen cumuleren.

De meest opvallende quotes uit het debat:

- Meyrem Almaci (Groen): “Ik heb wel degelijk problemen met het standpunt van PVDA tegenover Venezuela, en met hun economisch programma. Maar de partij is wel democratisch. We hebben in Borgerhout goed samengewerkt, zonder mensen uit te sluiten.”

- Tom Van Grieken (Vlaams Belang), tegen Almaci: “Als u Vlaams Belang racistisch noemt, sleep ons voor het gerecht en kom met bewijzen. Maar zomaar gratuit dingen beweren, dat is van zo’n laag niveau...”

- Bart De Wever (N-VA): “Mensen storen zich niet aan het feit dat je burgemeester en parlementslid bent. Mensen storen zich aan politici die verschillende lonen krijgen. Je kan vandaag maximaal anderhalf keer een parlementair loon krijgen, dat is een goede zaak.”

- De Wever, over Kris Peeters: “Politiek is een harde stiel. Er vallen al eens klappen. Als je een tackel geeft en je raakt tegenstanders, dan is het spijtig als die gekwetst zijn. Ik heb soms een tackel gegeven. Ik heb soms gelachen met Kris Peeters toen die in het begin van de campagne naar Antwerpen verhuisde. Als ik hem heb gekwetst dan spijt mij dat. Maar politiek is wat het is.”

- Wouter Beke (CD&V), over de schrijnende toestand van de sociale woningen in Gent: “Dit is het meest pijnlijke dat hij tijdens de campagne heeft gezien. Ik begrijp niet dat je kan zeggen dat je actie hebt ondernomen, maar die mensen daar toch hebt laten zitten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees