Bart Aernouts voor onze camera: "Tweede in Hawaï, dit is onwezelijk"

We kregen een dolgelukkige Bart Aernouts (34) voor onze camera in Hawaï. Niet verwonderlijk: de 34-jarige Belgische triatleet was net tweede geworden op het WK Ironman, in de tweede beste tijd uit de geschiedenis van de meest legendarische triatlonwedstrijd ter wereld dan nog wel.

"Ik denk dat vandaag dicht bij mijn perfecte dag in Hawaï zat", zei Aernouts glunderend met de zilveren medaille rond zijn nek."Of dit mijn beste dag ooit was zal ik pas op het einde van mijn carrière kunnen zeggen. "Ik heb altijd gedroomd om hier eens een heel goede dag te hebben. En ik heb ook wel getwijfeld. Misschien is het wel gewoon héél moeilijk om hier een perfecte dag te hebben en mag je dat ook niet verwachten. Maar kijk: het blijkt toch de moeite om te blijven terugkomen naar hier en ik ben echt héél blij."

Zoals elke keer in Hawaï moest Aernouts na het zwemmen aan een lange inhaalrace beginnen. Die bracht hem al twee keer naar een achtste plaats in het eindklassement. Maar nu vloog hij naar de tweede plaats. "Het is mijn zevende keer in Hawaï en ik weet waar de wedstrijd hier echt begint. Dus ik ben vooral rustig gebleven. En ik heb echt gekozen voor mijn eigen tempo. Uit ervaring weet ik dat dat het beste is. Maar dan nog blijft het moeilijk om in te schatten. Het tweede deel in het fietsen is altijd lastig geweest voor mij. Dus ik ben altijd rustig gebleven en heb gewoon mijn eigen ding gedaan. Het grootste stuk van de wedstrijd heb ik alleen gereden. Tussen 120 en 160 kilometer heb ik héél hard gereden en ben ik kunnen aansluiten bij de grote kopgroep. En dan heb ik gewacht tot de marathon om het verschil te maken. Niet in de eerste kilometers. Ik dacht bij mezelf: 'niet te zot doen en verstandig blijven. Het is mijn geheim om in de marathon mijn eigen tempo te lopen en dat heeft ook geloond. Patrick Lange was beter en ik was the best of the rest."

Toen in de laatste kilometers van de marathon duidelijk werd dat hij tweede zou worden, was er eindelijk tijd om ook te genieten. "Toen ik Palani Road afdaalde vroeg ik me af of dit wel echt aan het gebeuren was. Ik heb héél lang tweede gelopen, ik wist het eigenlijk wel. Maar het was toch een beetje onwezelijk. Ik had voldoende voorsprong om te genieten in de laatste kilometers, de tijd maakte mij echt niet uit."

Aernouts zette met  7:56:41 de tweede beste tijd ooit neer op de Ironman van Hawaï. Samen met winnaar Patrick Lange (7:52:39) is hij de enige man die in de geschiedenis van de wedstrijd onder de 8 uur kon duiken. "Dat is echt héél leuk, maar ik ben nog iets meer blij met de podiumplaats omdat de chrono's erg afhangen van de omstandigheden. Die waren vandaag ideaal. Het is héél leuk dat ik voor de tweede keer onder de acht uur duik, maar uiteindelijk gaat die podiumplaats mij toch langer bijblijven denk ik."

Corrigeer