U koos vooral voor... de fiets!

FOTO. "Het ordewoord van deze verkiezingen? Spannend!"

Uw Nieuwsbladsite trok op deze hoogdag van de democratie zondagochtend langs de stembureaus in het Jeugd- en Gemeenschapscentrum, het woonzorgcentrum Kouterhof in Heusden, de zaal van Pius X in de Bredenakkerstraat - waar de komst van een fotograaf even voor paniek en dringende telefoons zorgde - en de Burgstraat, waar het tegen de middag al erg rustig was. We ontmoetten ook de vier belangrijkste lijsttrekkers waarvan er drie kandidaat-burgemeester zijn. "We hebben ons best gedaan, we kunnen er nu niets meer aan veranderen. Maar het wordt ongemeen spannend", was de meestgehoorde commentaar.

Geen echte problemen in de kieshokjes op de verschillende locaties in Destelbergen en Heusden, een paar nukkige potloden zonder punt niet te na gesproken, maar daar dienen potloodslijpers voor. Voor heel wat burgers was dit vooral een stralend zomerse én sportieve ochtend: zelden zagen we zoveel mensen per fiets en te voet het dorp doorkruisen. Meestal in het gezelschap van de kinderen, die samen met de mama of papa dan ook de magie van de binnenkant van het stemhokje mochten meebeleven. Ook hondjes maakten misschien voor het eerst van hun leven kennis met de democratie. In het Jeugd- en Gemeenschapscentrum leek het even op een BV-loket: kandidate voor Open VLD Eveline Hoste wachtte er geduldig op collega's-partijgenoten, net als voetballer Olivier Deschacht met zijn zoontje en dochter, terwijl radiostem Rani De Coninck net haar burgerplicht had volbracht. 

Kopstukken

De kopstukken van de gemeente hadden het parcours mooi verdeeld: Wim Raman (N-VA) fietste langs het JGC, net als Carolien Ongena, lijsttrekster van CD&V. Woonzorgcentrum Kouterhof kreeg Elsie Sierens van Open VLD over de vloer, en Marieke Kindt, lijsttrekster van SP.A-Groen, trok met tandem Roger Lybeer naar Pius X. "We kunnen niks meer doen, we hebben campagne gevoerd tot donderdagavond. Hoopvol wachten op de keuze van de kiezer. Maar ik zit al boordevol nieuwe ideeën voor de komende zes jaar", aldus de lijsttrekster van het rood-groene kartel. Schepen Elsie Sierens had naar verluidt goed geslapen, maar was niet zonder stress. "Geen schrik, maar bezorgdheid", vertelde ze. "Het zou jammer zijn moesten we als liberalen na 24 jaar het burgemeesterschap  moeten afgeven."

In de loop van de late namiddag mag u hier de eerste resultaten en prognoses verwachten. Vanavond vertellen de lijsttrekkers meer, over vreugde en ontgoocheling, en over de toekomst van uw gemeente. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio