Handelsbeurs stelt met Kraakpand en vier groepen een live versie van Spotify samen

Met Little Dots, SCHNTZL, Makaram en het Mòr Ensemble zit de eerste editie van Kraakpand in het nieuwe seizoen van de Handelsbeurs er op. Kraakpand, dat is een mix van vier groepen, waarvan de stijlen nogal eens kunnen verschillen, op één avond, die elkaar afwisselen op het podium en in de zaal. Spotify, maar dan live, en met die kanttekening dat de programmatoren van de Handelsbeurs vanuit hun vakkennis het lijstje samenstellen. Mustafa Avsar, muzikant en oprichter en uitbater van 't Muzikantenhuis in de Dampoortstraat, die tijdens de afgelopen Gentse Feesten de Prijs Walter De Buck kreeg, zorgde voor een wel heel verbindende noot met een slotlied waarin hij Gent bezong: "Gent heeft ook een Turks verhaal ondanks al dat West-Vlaams kabaal!"

De Handelsbeurs was aardig volgelopen voor Kraakpand. Kraakpand is een gezellige formule, met een zittend publiek dat zijn drankjes uit de foyer mag meenemen naar binnen. Op en naast het podium wisselen vier groepen elkaar af, zonder ombouw van het materiaal, zodat alles perfect in elkaar overvloeit..

Kraakpand had deze keer een zwaar Gentse insteek, met onder anderen Little Dots, de Gentse groep rond Sophia Ammann en Pablo Casella. Met Do You Know How We Got Here hebben ze net een tweede plaat uit, en die stelden ze vrijdagavond al in de Ancienne Belgique voor. Zaterdag konden ze Gent laten proeven van een aantal nummers.

Je zou kunnen zeggen dat het Mòs-ensemble met vijf muzikanten (contrabas, drum, gitaar twee saxofonisten) en twee zangeressen op het podium staan, maar dat klopt niet helemaal. De zangeressen gebruiken hun stem op een zodanige manier alsof het lijkt dat de klanken die ze uitstoten uit een instrument komen. Zeven muzikanten dus. Heel eigenzinnig, maar de Handelsbeurs kon het Mòs-ensemble wel heel goed smaken, en wacht ongeduldig op de eerste plaat die in januari op de markt komt.

Niet Gents, niet op het grote podium, maar ergens midden in de zaal aan de zijkant, zaten de twee kerels van SCHNTZL.Klassieke invloeden die gekoppeld aan electronica voor een jazzy sound zorgen. 

En dan was er nog Makaram, een nieuw project van Mustafa Avsar van het Muzikantenhuis. Die doet in zijn eentje al veel langer wat Kraakpand doet: uiteenlopende stijlen bijeenbrengen in één groep. In Makaram (dat eerst de naam Alzheimer zou meekrijgen) brengt hij met 7 muzikanten een mix van Turkse en Balkanmuziek volksmuziek uit verschillende landen (het klonk bij wijlen Keltisch), verenigd in één groep. Mustafa benadrukte die verbindende functie van muziek, waar hij zo vaak op hamert, nog in zijn slotlied, waarin hij zijn liefde voor Gent bezong en waarbij de zaal glimlachend applaudisseerde toen Mustafa 'Gent heeft ook een Turks verhaal, ondanks al dat West-Vlaams kabaal" op elkaar liet rijmen. Mustafa bracht het nummer niet enkel met zijn band Makaram, maar met alle muzikanten van de vier groepên, goed voor samen bijna twee voetbalelftallen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio