Winnaar Mathieu van der Poel: “Dit was geen zege op één been”

Winnaar Mathieu van der Poel: “Dit was geen zege op één been”

Foto: BELGA

Zou hij starten of zou hij niet starten? Het was de vraag die Mathieu van der Poel en het hele crosswereldje bezighield. Met een zege van de Nederlander leek niemand nog rekening te houden. “Dit had ik niet verwacht en ik ben er enorm blij mee”, reageerde de winnaar.

Niets in Gieten leek er op te wijzen dat Mathieu van der Poel daags voordien zijn enkel zwaar had geblesseerd tijdens een wedstrijd in Lokeren. “Tot een uur na de wedstrijd heb ik serieuze pijn gehad”, blikte Van der Poel terug op zijn dramatische zaterdag. “Maar ik heb de ganse rit naar Gieten aan het ‘ijsapparaat’ gelegen waardoor de bol al zo goed als weg was op het moment dat we in Gieten arriveerden.”

LEES HIER:‘Geblesseerde’ Van der Poel wint ook op één been, kansloze Van Aert opnieuw tweede

Van der Poel leek had tijdens de wedstrijd bijna geen problemen gekend, bekende hij. “Geen last is veel gezegd maar uiteindelijk is alles heel goed meegevallen”, klonk het. “Ik heb de enkel alvast extra stevig ingetaped voor de start omdat ik het niet wilde riskeren mijn enkel opnieuw om te slaan. Ik verwacht trouwens dat hij straks opnieuw blauw zal zien. Dat wordt weer ijs leggen.”

De Nederlander wilde niet van een heroïsche zege spreken. “Je hoort mij niet zeggen dat dit een zege op één been was”, bleef hij bescheiden. “Ik heb op volle kracht kunnen rijden op een parcours dat me goed ligt en waar ik graag rijd. En voor het vertrouwen was dit alvast een mooie zege.”

Van Aert blijft gaan

Wout van Aert moest voor de zesde keer dit seizoen vrede nemen met een tweede plaats, op ruime afstand van Van der Poel. “Mathieu zette me in de tweede ronde flink onder druk en toen ik een klein foutje maakte, sloeg hij een kloof die ik niet meer gedicht kreeg. Of dit een tik is? Natuurlijk was ik liever dichter bij Mathieu geëindigd maar ik stel tegelijk vast dat ik ver voor de anderen ben gefinisht. Ik moet accepteren dat er eentje beter was en dat de eerste zege nog even op zich zal laten wachten.”

Ondanks zijn ruime voorsprong op het nummer drie, Toon Aerts, bleef Van Aert volle gas rondrijden. “Ik had weinig zin in het consolideren van mijn tweede plaats omdat ik beter wil worden en dat kan alleen maar door de ganse wedstrijd de limieten op te zoeken.”

Toon Aerts hoopvol

Op meer dan een minuut van de winnaar reed Toon Aerts naar een derde plaats. En daar kon de leider in de Wereldbeker vrede mee nemen. “Ik startte goed maar maakte al snel een stuurfoutje omdat ik op slicks was gestart en dat is toch altijd wennen. Ik verloor even mijn grip, reed tegen een paaltje en ging zo over de kop. Maar ook zonder dat foutje zou het tempo van Mathieu en Wout te hoog hebben gelegen.”

Aerts probeerde nog met ploegmaat Van der Haar naar het leidende duo te rijden maar zag de kloof alleen maar groter worden. “Toen heb ik besloten om het tactisch aan te pakken, wat doorgaans niet mijn specialiteit is. Ik hield me een paar ronden koest om dan in volle finale een versnelling te plaatsen. Daar ben ik wonderwel in geslaagd.”

En nu? Aerts: “Derde worden op een parcours dat me eigenlijk niet ligt, dat is hoopvol. Nu is het wachten op de klim- en slijkcrossen.”

Corrigeer