Als D’haeseleer de sjerp binnenhaalt in Ninove, is Vlaams Belang voor allereerste keer aan de macht

Als D’haeseleer de sjerp binnenhaalt in Ninove, is Vlaams Belang voor allereerste keer aan de macht

Guy D’Haeseleer ontvangt felicitaties voor zijn score. Foto: Marc Herremans - Mediahuis

Ninove -

Levert Vlaams Belang straks de eerste burgemeester uit haar bestaan? “Je moet het vel van de beer niet te vroeg verkopen, maar het wordt tijd dat de andere partijen deze duidelijke stem van de kiezer respecteren”, zegt Guy D’haeseleer, lijsttrekker van Forza Ninove, de lokale Vlaams Belang-variant.

Forza Ninove, een plaatselijke Vlaams Belang-variant, stijgt maar liefst 13 procent. Het komt uit op wat lijsttrekker D’haeseleer een “waanzinnige” score noemt van 40 procent. Als hij 42,5 procent had gehaald, zou hij een absolute meerderheid op zijn naam geschreven hebben.

En dus droomt D’haeseleer, die ook parlementslid is voor Vlaams Belang, van de eerste burgemeesterssjerp voor de extreemrechtse partij. Iets wat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken euforisch maakte. D’haeseleer kreeg meteen ook felicitaties van Antwerps Vlaams-Belang-boegbeeld Filip Dewinter die D’haeseleer een “volbloed Vlaams Belanger” noemde.

Monstercoalitie

D’haeseleer zelf blijft er enigszins nuchter onder: “Je moet het vel van de beer niet te vroeg verkopen”, al voegde hij er fijntjes aan toe dat hij “denkt dat het wel gaat lukken”, die burgemeesterssjerp omgorden. Of hij de champagne al had koud gezet? “Bij mij thuis staat er altijd champagne koud”, antwoordt hij ietwat laconiek.

Want zijn vrees is toch ook dat Open VLD, Samen (CD&V, SP.A en Groen) en N-VA een monstercoalitie tegen hem zouden smeden. De tactiek van D’Haeseleer? Hopen dat hij bijvoorbeeld bij N-VA enkele mensen kan losweken, zodat hij zijn meerderheid heeft. Hij acht hen daartoe ook in staat. Want bijzonder groot is de liefde niet tussen Open VLD, Samen en N-VA in deze Oost-Vlaamse stad. Anderzijds heeft de nationale N-VA-leiding al bij herhaling gezegd dat er geen samenwerking komt met Vlaams Belang.

“Forza Ninove is aan zet”, klonk het gisteren alvast bij burgemeester Tania De ­Jonge (Open VLD). Maar Open VLD en SAMEN denken er niet aan om met hem in zee te gaan. En dus wordt het bijzonder moeilijk voor D’haeseleer.

Imago

De reden van zijn “compleet waanzinnige score” is voor D’haeseleer niet ver te zoeken. Het wanbeleid van de huidige coalitie, en de komst van een moskee in de deelgemeente Meerbeek. “De mensen hebben daarom een overduidelijk signaal gegeven dat het anders moet. Het zou daarom goed en correct zijn voor de democratie dat een partij die zo verpletterend uithaalt, de stad de komende 6 jaar kan besturen.”

De andere partijen happen vooral naar adem, en vrezen ook voor het imago van Ninove, dat volgens de liberale burgemeester Tania De Jonge al fel beschadigd was doordat D’Haeseleer “elk incident opblaast.”

De conclusies van onze hoofdredacteur na de gemeenteraadsverkiezingen:

Video: Het Nieuwsblad

Corrigeer

MEER NIEUWS