Open VLD-N-VA vormt de nieuwe meerderheid, CD&V na 24 jaar naar de oppositiebanken

Elsie Sierens is eerste vrouwelijke burgemeester van Destelbergen

Elsie Sierens (Open VLD) volgt uittredend partijgenoot Marc De Pauw op als burgemeester van Destelbergen. De liberalen vormen een coalitie met N-VA, waarmee meteen een einde komt aan vier legislaturen met vaste partner CD&V. Elsie Sierens is ook de eerste vrouwelijke burgemeester uit de geschiedenis van de gemeente.

Open VLD zag drie grote stemmenkanonnen verdwijnen, maar wist dat verlies op te vangen en behield zijn acht zetels. 'We hebben ons verzet tegen al de negativiteit die daarrond gecreëerd werd, en dit resultaat overtreft echt mijn stoutste dromen', reageert de nieuwe burgemeester. N-VA, dat in 2012 als grote winnaar zijn wonden moest likken, verliest nu twee van de acht zetels maar wordt als tweede grootste partij de nieuwe coalitiepartner. Lijsttrekker Wim Raman is de stemmenkampioen van Destelbergen-Heusden en wordt eerste schepen. Het nieuwe kartel SP.a-Groen wint twee zetels, maar belandt samen met CD&V en Vlaams Belang, dat opnieuw één zetel verovert, in de oppositie. 'De kiezer heeft gekozen voor een onervaren bestuursploeg, ik wens ze veel geluk', reageerde de ontgoochelde CD&V-lijsttrekker Carolien Ongena.

Zondagavond vierde Open VLD het historisch moment in de Eekhoorn in Heusden. Meteen goed voor de eerste foto van het nieuwe team: Elsie Sierens, Jacques Bouckaert, Filip Demeyer, Michaël Vercruyssen, Ben D'Haene, Sofie Vanden Hove, Eveline Hoste en Céline De Weerd. Open VLD bekeek ook al de bevoegdheden in de nieuwe meerderheid vanaf 2019: Filip Demeyer en Michaël Vercruyssen worden de liberale schepenen, Jacques Bouckaert, Céline De Weerd, Sofie Vanden Hove en Eveline Hoste raadsleden. Ben D'Haene wordt voorzitter van de gemeenteraad. In de andere meerderheidspartij N-VA wordt Wim Raman eerste schepen, Renaat De Sutter schepen, en Eva Rombaut voorzitter van het bijzonder comité voor sociale diensten. 

Morgen krijgt u uitgebreide reacties van winnaars en verliezers.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio