PVDA komt met drie zetels gemeenteraad binnen, Tom De Meester als held onthaald

PVDA breekt "eindelijk" door: “We mikten op één zetel, nu hebben we er drie”

PVDA breekt "eindelijk" door: “We mikten op één zetel, nu hebben we er drie”

Knuffels voor Tom De Meester die de partij “eindelijk” de gemeenteraad kon inloodsen. Foto: DVH

Gent -

Vanuit het niets naar drie zetels. Een onverhoopt resultaat voor PVDA en dus barstte er gisterenavond een feestje los. “Wij zijn geen partij van duurbetaalde kabinetsmedewerkers, maar van mensen", triomfeerde lijsttrekker Tom De Meester.

Rond 21 uur walste Tom De Meester op de stevige beats van Zombie Nation de bomvolle fuifzaal Sioux binnen. “We zijn onze campagne begonnen met 400 mensen die hun dromen op bierviltjes schreven. Vandaag stemmen meer dan 10.000 Gentenaars ons in de gemeenteraad”, glunderde de lijsttrekker, die z’n speech enkele malen moest onderbreken door het gejuich. “ Wij zijn geen partij van duurbetaalde kabinetsmedewerkers, maar van mensen. In Gent hoopten we op 1 zetel, we droomden van 2. Nu hebben we er 3. Dit is júllie overwinning. We zijn onze campagne gestart met bierviltjes en beëindigen ze vanavond met pintjes. Dit jaar Gent, volgend jaar het parlement!”

“Geen communisten meer”

Waarna Vandaag is Rood van Marco Borsato door de luidsprekers schalde en het feest echt losbarstte. Uitzinnige partijleden vielen elkaar in de armen en dansten. Tussendoor gingen de vuisten in de lucht en werd De Internationale, het strijdlied van de arbeidersbeweging, ingezet. De opluchting bij de militanten is groot. Sommigen wachten al tien jaar op een doorbraak. “Eindelijk zijn de vooroordelen weg”, klinkt het. “We zijn geen communistische partij meer. Mensen staren zich blind op ons verleden maar we hebben een hele evolutie doorgemaakt.”

Een coalitie tussen het kartel, CD&V en PVDA lijkt mogelijk. Maar De Meester zal zijn vel duur verkopen. “We willen meebesturen, maar met CD&V wordt dat moeilijk”, zegt hij. “Van Hecke is links, maar de rest van de partij niet. Ik ga geen coalitie depanneren zonder garanties dat we ons partijprogramma ook gaan kunnen realiseren. Meer betaalbare woningen bijvoorbeeld, extra maatregelen tegen kinderarmoede, gratis openbaar vervoer.”

PVDA breekt
Tussendoor gingen de vuisten in de lucht voor strijdlied De Internationale. Foto: DVH

Vastgoedmakelaars

Volgens De Meester heeft PVDA haar winst te danken aan een ijzersterke campagne. De partij haalde daarvoor bij haar leden niet minder dan 40.000 euro op. Maar om alles te kunnen financieren, schiet de partij nog 6.821 euro tekort. De Meester wees zijn partijgenoten door naar een collectebus."“Wij hebben hét verkiezingsthema bepaald in Gent: betaalbaar wonen. Het kartel heeft dat onderschat. Het heeft hen vier dagen gekost om na de schimmelreportage in de Sint-Bernadettewijk met een deftig antwoord te komen. Ze waren te veel bezig met alles wat hip was in Gent.”

Vorige week ondertekenden alle 53 kandidaten op de Gentse PVDA-lijst een officiële verklaring waarbij ze beloven alle zitpenningen en vergoedingen af te staan. Het geld wordt geïnvesteerd in de strijd tegen armoede en voor betaalbaar wonen.

“We zullen ons in de gemeenteraad fel weren tegen de vastgoedmakelaars”, aldus De Meester. “We gaan daar niet zitten om enkele punten en komma’s te veranderen. Gent veroveren, dat willen we doen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio