Nieuw bestuur in Brussel, maar PS blijft ‘incontournable’

Nieuw bestuur in Brussel, maar PS blijft ‘incontournable’

Burgemeester Philippe Close. Foto: BELGA

Brussel -

De stad Brussel krijgt een nieuwe meerderheid, van PS, Ecolo-Groen en Change.brussels (de burgerlijst van het vroegere SP.A), zo raakte zondagnacht bekend. Samen hebben ze 27 van de 49 zetels. De PS van uittredend burgemeester Philippe Close bleef dicht bij zijn score van 2012, ondanks de schandalen rond onder meer Samusocial. De partij verloor slechts één zetel (17). Ecolo-Groen won twee zetels (9).

In een persbericht luidt het dat ze samen een progressieve coalitie vormen die wil blijven inzetten op een nabijheidspolitiek, “zodat iedereen op wandelafstand van zijn woning toegang heeft tot scholen, sport- en cultuurcentra, nabijheidspolitie, groene ruimten, woningen en handel”.

Het nieuwe stadsbestuur wil ook blijven inzetten op een leefbare stad en gezonde lucht. “Dit impliceert investeringen in fiets- en voetgangersinfrastructuur en een vermindering van de autodruk”. Er zullen ook extra agenten, stewards, gemeenschapswachters (dag en nacht) en straathoekwerkers worden aangeworven.

Het bestuur wil ook verder investeren in sociale en publieke woningen. Het OCMW moet snel en structureel meewerken aan het daklozenbeleid. Om de burger meer inspraak te geven komen er “burgerraden” (per loting) en gemengde commissies. “We creëren een nieuw beleidsinstrument: het gemeentelijk burgerinitiatief”.

Groene golf

Het zag er even naar uit dat het in Brussel een nek-aan-nekrace zou worden tussen de door schandalen geplaagde PS van burgemeester Close en Ecolo-Groen. Maar naarmate de avond vorderde, vergrootten de socialisten hun voorsprong.

De groenen lieten wel de liberalen van MR, die in de Brusselse coalitie zaten, achter zich. Lijsttrekker Benoit Hellings van Ecolo-Groen sprak des­alniettemin over een “immense overwinning”: “De Brusselaars willen Groenen in de cockpit en wij zijn er klaar voor.” De sterkste stijging komt echter op naam van de extreemlinkse PTB-PVDA, die net geen 10 procent wint.

Elders in het Brussels Gewest is dezelfde trend te zien. In elk van de ­negentien Brusselse gemeenten is sprake van een “groene golf”: “Groen en Ecolo zijn al jaren zeer sterk bezig in Brussel”, zegt een tevreden ­nationaal voorzitster Meyrem Almaci. “De sterke groene overwinning toont dat de kiezer wil dat de Brusselse gemeenten een steviger ecologisch beleid voeren.” Ook extreemlinks breekt door in flink wat andere Brusselse gemeenten zoals Molenbeek, Sint-Gillis en Anderlecht.

Net als in Brussel-stad bleef de voorspelde doorbraak van N-VA en Défi zo goed als overal uit. “Ik zie ons eerder doorbreken bij de volgende ­verkiezingen”, reageerde Bart De Wever.

Corrigeer

MEER NIEUWS