Nog tot woensdag aangenaam warm, vandaag nog tot 23 graden: “Wat een nazomer”

Nog tot woensdag aangenaam warm, vandaag nog tot 23 graden: “Wat een nazomer”

De dag begint wisselend bewolkt tot soms zwaarbewolkt. Vooral in het noordwesten is er een kleine kans op een bui. In de loop van de namiddag zijn er meer opklaringen vanuit het zuiden. De maxima liggen rond 19 graden in de Ardennen en aan zee en klimmen tot 22 of 23 graden in de andere delen van het land. De wind waait matig uit het zuiden, aan de kust ruimend naar zuidzuidwest, zegt het KMI.

Maandagavond en -nacht wordt het licht bewolkt en op de meeste plaatsen droog. De temperaturen dalen naar 9 of 10 graden in Hoog-België en naar 14 of 15 graden in Laag- en Midden-België, bij een zwakke of soms matige wind uit zuidelijke richtingen.

Dinsdag verwacht het KMI afwisselend zon en hoge wolkenvelden. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Het is zeer zacht, met maxima tot 19 graden in de Hoge Venen en 23 graden in de Kempen.

Woensdag krijgen we, na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs, vrij zonnig en meestal droog weer bij maxima tussen 17 en 21 graden bij een zwakke wind uit veranderlijke richtingen. Als we de kaap van de 20 graden ronden, dan noteren we woensdag mogelijk de meest laattijdige oktoberdag met temperaturen tot boven de 20 graden sinds het begin van de metingen. Nu gaat 16 oktober 2017 nog met die titel lopen.

De warmste oktoberdag ooit, 1 oktober 2011, zullen we wellicht niet meer overtreffen. Toen noteerde het KMI een temperatuur van 26,9 graden Celsius, eigenlijk een mooie zomerdag dus. Volgens weerman David Dehenauw is het na deze week wel echt afgelopen met de zomerse dagen. Vanaf woensdag zakken de temperaturen al onder de 20 graden en aan het begin van de herfstvakantie zal het ook echt herfst worden met temperaturen die zelfs iets lager liggen dan gewoonlijk voor de tijd van het jaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS