Wezembeek-Oppem: Vlaamse eenheidslijst mist op 200 stemmen een schepenzetel

Wezembeek-Oppem -

In Wezembeek-Oppem blijft de Franstalige eenheidslijst LB-Union met 76,7 procent (-1 procent) van de stemmen de dominante fractie in de gemeenteraad. Ondanks de winst van een zetel (van 4 naar 5 op een totaal van 23) zit er ook de komende legislatuur geen schepenzetel in voor de Vlaamse eenheidslijst WOplus. Deze kwam hiervoor 200 stemmen tekort. In faciliteitengemeenten worden de schepenzetels proportioneel verdeeld op basis van het aantal stemmen.

Om een brug te slaan naar de Franstaligen had WOplus twee Franstalige politici opgenomen op hun lijsten. Beide politici werden in 2012 nog verkozen op de OCMW-lijst van LB-Union. Emmanuel Froidbise (Ecolo) kreeg de 12de plaats op de WOplus-lijst voor de gemeenteraad, Anne-Marie Servranckx (CDH) de 2e plaats op OCMW-lijst.

In een reactie stelt Jan Walraet, die de WOplus-lijst trok, niet ontevreden te zijn met de uitslag. “Ondanks het feit dat het aandeel van de Vlamingen in de bevolking van Wezembeek-Oppem alsmaar afneemt zijn we er toch in geslaagd het stemmenaantal te doen toenemen. De grote meerderheid van de Franstaligen is nog bereid om voor een Vlaamse lijst te stemmen. We zijn toch verheugd dat Froidbise verkozen werd”, aldus Walraet.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio