Samengevat: wat weten we nu na de hectische verkiezingsdag en -nacht in Gent?

Samengevat: wat weten we nu na de hectische verkiezingsdag en -nacht in Gent?

Foto: fvv

Gent -

Na een lange, zenuwslopende zondag zijn de definitieve verkiezingsuitslagen in Gent maandagochtend nog steeds niet bekend. De Arteveldestad wordt wakker met veel vragen. Mathias De Clercq (Open VLD) claimt de burgemeesterspost, het kartel SP.A-Groen claimt “aan zet te zijn”. De twee blokken lijken onderhandelingen te moeten starten. Een overzicht: wat weten we al?

Wie de verkiezingen op de voet volgt in Gent kan maar beter over een stevig stel zenuwen beschikken. Terwijl in andere steden zondagavond al bestuurscoalities werden aangekondigd, live op televisie, was het in Gent tot 22 uur onduidelijk wie de verkiezingen zou winnen.

Maandagochtend om 7 uur waren nog steeds niet alle stemmen bekend. Wat weten we al?

Wij zijn de winnaars en de verliezers van de verkiezingen?

Mathias De Clercq werd met Open VLD de onbetwistbare winnaar van de verkiezingen, maar zijn partij is nog steeds kleiner dan het kartel SP.A-Groen.

Er zijn twee verliezers van de verkiezingen in Gent: het kartel SP.A-Groen en N-VA. De partij van Anneleen Van Bossuyt speelde drie van haar negen zetels kwijt en strandt op zes zetels.

SP.A-Groen moest vijf zetels inleveren. Uit de onbevestigde zetelverdeling blijkt dat dit verlies binnen het kartel volledig toe te schrijven zal zijn aan SP.A. De socialisten zouden een historische dreun krijgen en terugvallen van vijftien naar zo’n zes à zeven zetels.

Groen lijkt zetels te hebben gewonnen en zou volgens niet bevestigde cijfers stijgen van elf naar veertien of vijftien zetels. Dat bij de zeven populairste namen in Gent er drie Groen-namen, twee SP.A-namen en twee Open VLD-namen zijn (zie verderop), bevestigt dit.

Dit verklaarde Filip Watteeuw (Groen) zondagavond laat aan De Gentenaar: "Ik voel me als een spits die scoort, maar van wie de ploeg de match verliest." Hij noemde Mathias De Clercq "de renner die te vroeg zijn handen opsteekt".

De winnaars dan: Open VLD en PVDA. Die laatste komt uit het niets met drie zetels de gemeenteraad van Gent binnen, een onverwacht succes. Open VLD is de grote winnaar, met zes extra zetels. In 2012 moest Mathias De Clerq N-VA nog laten voorgaan als tweede partij van Gent. Nu is hij afgetekend de tweede grootste.

CD&V hield status quo met 4 zetels, Vlaams Belang won één zetel terug en steeg van drie naar vier zetels.

Wie wordt er burgemeester van Gent?

Dat is nog hoogst onduidelijk. Mathias De Clercq en Rudy Coddens, de twee populairste politici van de stad, zeggen allebei dat ze best geplaatst zijn om Daniël Termont op te volgen.

De Clercq zegt dat hij de winnaar is van de verkiezingen, omdat zijn partij er meest op vooruit ging. De Clercq lijkt ook af te stevenen op het meeste aantal persoonlijke stemmen. Uittredend burgemeester Daniël Termont (SP.A) feliciteerde De Clercq maandagochtend op Twitter: "Proficiat @MathiasDeClercq en @OpenVldGent voor hun verkiezingsoverwinning."

Maar Rudy Coddens wees er zondagnacht op dat SP.A-Groen nog steeds de grootste is in Gent in zetelaantal en dus het recht heeft op de burgemeester. Al is dit niet makkelijk te verdedigen omdat zijn partij, SP.A, zware klappen krijgt van de Gentse kiezer.

Hoe moet het nu verder?

Alles wijst erop dat de twee blokken SP.A-Groen en Open VLD gesprekken zullen aanknopen. Wie de post van burgemeester krijgt, zal moeten uitgemaakt worden in die onderhandelingen.

Rudy Coddens verklaart maandagochtend dat “een derde van de Gentenaars voor ons project heeft gekozen”. “Het kartel is nog altijd aan zet, maar we zullen met elkaar moeten spreken. Er zijn geen andere mogelijkheden. We gaan met een open geest aan tafel.”

Coddens weigerde zichzelf maandagochtend nog tot burgemeester uit te roepen, iets wat hij zondagavond voor middernacht in een eerste reactie wel nog deed.

Elke Decruynaere schrijft maandagochtend op Facebook: "Het kartel gaat achteruit. En toch: 1 op 3 Gentenaars geeft ons het vertrouwen, dat is niet niets. Dat maakt dat we de grootste blijven en dus aan zet zijn. Er volgen spannende dagen."

LEES OOK: De Clercq roept zichzelf uit tot winnaar, maar wie krijgt het laatste woord in Gent?

Wie is de populairste politicus?

Er zijn nog geen officiële voorkeurstemmen bekend in Gent, enkel niet bevestigde resultaten. Daaruit blijkt dat Mathias De Clercq de populairste politicus wordt van de stad, met enkele duizenden stemmen voorsprong op Rudy Coddens.

Filip Watteeuw (Groen) komt aardig in de buurt van Coddens, een opsteker voor de partij na alle heisa over het circulatieplan. Valt nog op: Daniël Termont kreeg als lijstduwer van de kartellijst nog 4.638 stemmen achter zijn naam, dat is een tiende van de 44.000 stemmen die hij in 2012 kreeg.

Dit zijn volgens de onofficiële resultaten de tien populairste politici van Gent:

  1. DE CLERCQ Mathias (Open Vld) 14862
  2. CODDENS Rudy (sp.a-Groen) 11029
  3. WATTEEUW Filip (sp.a-Groen) 8140
  4. DECRUYNAERE Elke (sp.a-Groen) 6597
  5. TERMONT Daniel (sp.a-Groen) 4638
  6. BRACKE Sofie (Open Vld) 3948
  7. HEYSE Tine (sp.a-Groen) 3833
  8. VAN BOSSUYT Anneleen (N-VA) 3639
  9. PEETERS Christophe (Open Vld) 2967
  10. TAPMAZ Resul (sp.a-Groen) 2620

In de gemeenteraad zijn 53 Gentenaars verkozen. SP.A-Groen heeft meeste mensen (21), voor Open VLD( 15) en N-VA (6). Wie erbij is, kan pas uitgemaakt worden als de resultaten definitief zijn.

En wie zal er nu het stadsbestuur uitmaken?

Gent wordt maandag wakker met veel vragen. Dit zijn de drie scenario’s: een voortzetting van de huidige coalitie, een linkse olijfboomcoalitie tussen SP.A-Groen, CD&V en PVDA of het opbreken van het kartel tussen SP.A en Groen en een coalitie met Open VLD, Groen en/of CD&V en N-VA.

Vandaag, maandag, zal duidelijk worden wie met wie aan de onderhandelingstafel gaat zitten. Waarschijnlijk beginnen het kartel SP.A-Groen en Open VLD met gesprekken, al wordt gefluisterd dat Mathias De Clercq het kartel wil breken en CD&V meteen mee aan de tafel wil.

ANALYSE. De Clercq wint Gentse verkiezingsthriller en claimt de sjerp: dit zijn de drie scenario’s

En wat deden de nieuwe partijen in Gent?

Niet veel. De zeven nieuwe politieke partijen in Gent slaagden er niet in zich een plaats te verwerven tussen het geweld van de klassieke partijen. DUW.GENT, een partij die met een smartphone-app inspraak wou afdwingen, overtuigde de meeste kiezers en strandde op 2 procent.

Daarna konden Be.One, de multiculturele partij rond Meryem Kaçar, en Gentse Burgers, een lijst met niet-politieke inwoners, elk zo’n één procent van de inwoners overtuigen. Beiden kregen ongeveer 1.600 mensen achter hun lijst. Vier andere nieuwe partijen bleven steken onder de duizend stemmen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio