Freddy De Vilder moet na 42 jaar politiek toneel verlaten

Freddy De Vilder moet na 42 jaar politiek toneel verlaten

Foto: zvd

Zelzate - Hij had het zeker anders in gedachten met zijn nieuw opgerichte beweging 'Tezamen Zelzate' , maar Freddy De Vilder (63) kreeg zondag te weinig stemmen om na 42 jaar politiek daar nog een laatste rit aan te breien. Exit oud-burgemeester De Vilder dus.

Freddy De Vilder rolde in 1976 als 21 jarige voorzitter van de Jong Socialisten in de gemeenteraad voor de BSP in een ploeg onder toenmalig socialistisch burgemeester Livien Danschutter.  De Vilder was later ook provincieraadslid en in 1995 stapt hij in de voetsporen van Luc Van den Bossche en werd zo Vlaams parlementair tot in 1999. In 2000 werd hij OCMW-voorzitter en vanaf 2007 burgemeester van Zelzate.  De SP.A viel bij de verkiezingen van 2012 terug naar vijf zetels en moest voor het eerst  in tachtig jaar naar de oppositiebanken verhuizen.

Oppositiekuur

Maar De Vilder stapte eerst nog naar de hoge Raad voor Verkiezingsbetwistingen en de rechtbank en hield zo de nieuw verkozen liberale burgemeester Frank Bruggeman bijna een jaar van de burgemeestersstoel. Tijdens de oppositiekuur van de SP.A kwam het al snel tot een breuk tussen De Vilder en raadslid De Meyer én de 'coming man' in de partij, Brent Meuleman  die daarin gesteund werd door zijn partijleiding. De Vilder maakte zich tot vorige week nog sterk enkele zetels te halen met zijn nieuwe beweging 'Tezamen Zelzate' maar met alles samen 410 stemmen lukte hem dat niet. Hij verdwijnt wellicht definitief van het politieke toneel in Zelzate.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio