"Poederbrief" houdt Gentenaars in spanning: waarom het in Gent wachten blijft op de stemmen

"Poederbrief" houdt Gentenaars in spanning: waarom het in Gent wachten blijft op de stemmen

Foto: fvv

Gent - In Gent blijft het wachten op de definitieve resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. Het stembureau waar zondag een brief met wit poeder werd gevonden is de schuldige, is te horen bij het hoofdtelbureau in Gent.

Zondagavond kort na middernacht stopten de resultaten van de verkiezingen in Gent met updaten, bij 89 van de 91 getelde stembureaus. Het resultaat van de verkiezingen, en de voorkeurstemmen, is daardoor maandagochtend om 9 uur nog steeds niet officieel gekend. In alle andere centrumsteden en gemeenten is dat wel al het geval.

"De laatste resultaten zullen in de loop van de dag bekendgemaakt worden", zegt Geert Allary, de kantonvoorzitter voor het hoofdtelbureau in Gent, maandagochtend aan De Gentenaar.

Zondag werd in één stembureau in Gent een stembrief gevonden met wit poeder erin.  Onschadelijk, zo bleek nadien. Maar door het incident moest een stembureau urenlang afgesloten worden en moesten de brieven naar een laboratorium voor analyse.

"Die bureaus moeten nu nog geteld en goedgekeurd worden door de voorzitter", klinkt het maandag bij Allary. Pas daarna zullen de uitslagen in Gent definitief zijn en weten de Gentenaars wie de 53 verkozenen worden in hun gemeenteraad.

Samengevat: wat weten we nu na de hectische verkiezingsdag en -nacht in Gent?

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio