Nieuwe partijen breken niet door: “Gesaboteerd door klassieke politici”

© dvh

Ondanks een forse campagne, konden de zeven nieuwe partijen geen doorbraak forceren tijdens de verkiezingen. “We zijn gesaboteerd door medestanders van gemeenteraadsleden”, zegt Meryem Kaçar, lijsttrekster van Be.One.

Tuly Salumu

Burgerbewegingen, ‘migrantenpartijen’… Allemaal haalden ze de kiesdrempel niet. Duw.Gent kon met 2 procent de meeste kiezers overtuigen. De partij heeft geen ideologie of geen programma, maar pleit voor directe democratie. Ze lanceerde onder meer een app waarmee kiezers rechtstreeks over het Gentse circulatieplan konden stemmen. Ondanks dat de partij geen zitje in de gemeenteraad kon veroveren, is ze tevreden. “Als je een nieuwe partij start, weet je dat een zitje onhaalbaar is”, zegt kopvrouw Ann Van Gysel. “Die twee procent zijn meer dan drieduizend stemmen. Het maakt ons de grootste burgerbeweging van België. Dat toont aan dat ons concept wel aanslaat. Met onze app hebben we het verschil gemaakt. Die is heel duidelijk en transparant: 75 % van de Gentenaars blijkt bijvoorbeeld open te staan voor ANPR-camera’s. Ook in de toekomst gaan we met de app aan de slag.”

© fvv

“Een vuil spel”

Be.One, de partij voor radicale gelijkheid, haalde 1,1 procent. Een ontgoocheling, want de multiculturele partij wilde absoluut een zitje in de gemeenteraad veroveren. “Een mooi resultaat voor een nieuw gezicht in de politiek, maar we hadden gehoopt meer kiezers te kunnen losweken bij de klassieke partijen,” zegt lijsttreksters Meryem Kaçar. “Tot twee weken geleden ging alles nochtans heel goed. Iedereen zei dat ze genoeg hadden van klassieke politici als Veli Yüksel en Resul Tapmaz.”

Maar volgens Kaçar werd de laatste twee weken de trukendoos bovengehaald om haar partij in een hoek te duwen. "Medestanders van bepaalde gemeenteraadsleden zijn ons beginnen aanvallen en saboteren”, zegt ze. “De jongerenvereniging Enderun bijvoorbeeld. Ze hebben de Turkse achterban bespeeld met uitspraken uit het verleden van Dyab Abou Jahjah over de Armeense kwestie. Dat is viraal gegaan op sociale media. Ineens werden gevoelige Turkse dossiers aangehaald door medestanders van Gentse gemeenteraadsleden. Een vuil spel.”

Of de partij nog een toekomst heeft in Gent, is volgens Kaçar onduidelijk. “We gaan ons moeten bezinnen,” zegt ze. “We moeten op zoek naar een andere vorm voor onze emancipatiestrijd. Maar als ik voldoende steun krijg van mijn achterban, doe ik voort.”

Geen stunt

Ook andere partijen konden niet stunten. Gentse Burgers van Adhemar Chico Dhaese haalt 1 procent, Piss-Off 0,6 procent, Multiculturele Recht Partij (MRP) 0,3 procent en VMC, de partij van de afgezette SP.A-schepen in Beringen Ahmet Koç, haalt een schamele 0,3 procent. Spiegelpartij kon 0,2 procent van de kiezers overtuigen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio