Eerste Vlaams Belang-burgemeester in Vlaanderen? Enkel mogelijk in coalitie met N-VA, Bart De Wever bekijkt intern

Eerste Vlaams Belang-burgemeester in Vlaanderen? Enkel mogelijk in coalitie met N-VA, Bart De Wever bekijkt intern

Aan Forzakant weerlinkt euforie, maar een coalitie lijkt enkel mogelijk met N-VA.

Ninove -

Een van de meest opvallende winnaars van de verkiezingen is Guy D’haeseleer. Met een overdonderende 40% levert Vlaams Belang mogelijk voor de allereerste keer in haar bestaan een burgemeester. Maar wat heeft de Ninovieters zo massaal rechts doen stemmen? Is het de komst van de moskee? Of zijn het de - voor velen zorgwekkende cijfers - uit een recent politierapport? Ondertussen weigeren nummer twee (Open VLD) en drie (Samen) rond de tafel te zitten met de lijsttrekker. Enkel een coalitie met N-VA lijkt mogelijk. Partijvoorzitter Bart De Wever gaat de toestand intern bekijken.

Ninovieters zijn duidelijk danig verontwaardigd over het huidige bestuur. Maar waarom kiezen zoveel Ninovieters voor Forza Ninove? Uit vrees voor en vervreemding van de buurt door de komst van de moskee langs de Edingsesteenweg? Of omdat uit het jaarverslag van de politie in 2016 bleek dat één op de twee nieuwe inwoners niet-Belgen zijn?

Volgens grote winnaar D’haeseleer is de reden niet ver te zoeken. De huidige coalitie voert volgens hem een wanbeleid. “De mensen hebben daarom een overduidelijk signaal gegeven dat het anders moet. Het zou daarom goed en correct zijn voor de democratie dat een partij die zo verpletterend uithaalt, de stad de komende 6 jaar kan besturen.”

(lees verder onder de foto)

Eerste Vlaams Belang-burgemeester in Vlaanderen? Enkel mogelijk in coalitie met N-VA, Bart De Wever bekijkt intern
Aan Forzakant weerlinkt euforie Foto: Marc Herremans - Mediahuis

“Geen coalitie met extreemrechts”

Aan Forzakant weerlinkt euforie. Maar waar winnaars zijn, zijn ook ‘verliezers’. “We zijn tevreden over ons resultaat, maar verontwaardigd dat Forza zo fors gestegen is. Het is een zwarte dag voor Ninove”, klinkt het bij huidig burgemeester Tania De Jonge van Open VLD (26,9 procent). “Het is heel duidelijk dat als je 40 procent van de stemmen haalt (en 15 van de 33 zetels), dat je dan aan zet bent. De bal voor coalitiegesprekken ligt nu in zijn kamp, al zal dat niet met ons zijn. Wij zijn niet bereid een coalitie te vormen met hem. We gaan zeker niet spreken met extreemrechts.”

Bij Open Vld moet D’haeseleer dus niet aankloppen. Bij Samen (22,4 procent) evenmin. “Het is belangrijk naar de kiezer toe om je verhaal te behouden”, zegt lijsttrekker Veerle Cosyns. “Maar ons verhaal is zó verschillend van dat van Forza Ninove, dat dat niet mogelijk zou zijn.”

Eerste Vlaams Belang-burgemeester?

Krijg de stad Ninove dan als eerste stad een Vlaams Belang-burgemeester? Dat zal afhangen van N-VA, dat 2 zetels haalde. Het lijkt er namelijk op dat Forza Ninove alleen nog daar kan aankloppen om een meerderheid te vormen. Samen zouden ze 17 van de 33 zitjes hebben. “Logisch ook, want hun programma sluit het kortst aan bij het onze”, zegt D’haeseleer daarover. N-VA-lijsttrekker in Ninove Joost Arents is al sinds zondagavond onbereikbaar voor commentaar.

Eerste Vlaams Belang-burgemeester in Vlaanderen? Enkel mogelijk in coalitie met N-VA, Bart De Wever bekijkt intern
Foto: Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever daarentegen verkondigt dat een coalitie met Forza Ninove en de lokale Vlaams-nationalisten intern moet worden bekeken. “Ik zeg zeker geen ja, maar als iemand 40 procent van de stemmen haalt, is dat wel een heel sterk democratisch mandaat”, klonk het. “De algemene lijn is dat wij met extremisten niet besturen, en dat blijft zo. Maar in Ninove is er een bijzondere situatie. Ik ben geen fan van monstercoalities om iemand uit te sluiten, maar ik ben er ook geen fan van om iemand van een extreme partij aan de sjerp te helpen.”

D’Haeseleer is zelf wel vastbesloten burgemeester te worden. “Geen enkele oppositiepartij scoort zo goed in Vlaanderen. Ik wil dan ook mijn verantwoordelijkheid nemen als burgemeester en samen met onze partij gaan voor een veiliger Ninove door onder andere het cameradossier uit te breiden, te moderniseren met intelligente camera’s en met permanentie bij de politie die het netwerk 24 op 24 observeert. Ook het Vlaams karakter van de stad moet worden hersteld en het migratiebeleid moet beter”, reageerde D’haeseleer na zijn overwinning.

”Gedegouteerd”

Op sociale media lokt de monsterscore van Vlaams Belang felle reacties uit. De verontwaardiging is groot: “Het einde denk ik dan”, klinkt de algemene teneur op sociale media. Ook: “Lik je wonden en wees sterk, want je zal het nodig hebben Ninove.” Of nog: “De deur is opengezet voor een fascistische cocktail.”

Op Facebook valt ook de reactie van een Ninoofs meisje op. Ze verwijst in haar betoog naar de keren dat ze werd nagefloten op straat: “U stelt mij teleur Ninove. Waarom bent u ervan verzekerd dat dit de oplossing is voor een veilig Ninove? Ik ervaar geen veiligheid in uw blank opzicht. Net als vele meisjes, werd ik talloze keren nagefloten, als object bekeken en op enkele Ninoofse festiviteiten zelfs betast. Ik kan u verzekeren dat het buitenlanders waren die voor mij opkwamen en respect toonden. Niet uw geliefde blanke man. Integendeel. Ik ben gedegouteerd.”

Toch zijn ook heel wat mensen net weinig verrast. Ze wijten de overwinning van het Vlaams Belang aan het falen van het huidige bestuur. Onder hen ook Dries Van Langenhove, veelbesproken kopstuk van de rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden. In een tweet pleit hij voor een coalitie met N-VA.

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS