Uit het niets naar 3.981 stemmen: is deze Gentse de verrassing van de verkiezingen?

Uit het niets naar 3.981 stemmen: is deze Gentse de verrassing van de verkiezingen?

Foto: IF

Gent - In december nog een nobele onbekende zonder partij, maar in oktober al de dertiende populairste politicus van Gent. Hafsa El-Bazioui tekent voor een van de verrassingen na de verkiezingen in Gent. Met net geen vierduizend stemmen komt ze uit het niets de gemeenteraad binnen.

El-Bazioui (30) is de schoonzus van de bekende Gentse imam Khalid Benhaddou, moeder van twee en woont in de Brugse Poort. Ze heeft Marokkaanse roots, maar is geboren en getogen in Gent en werkt in de Hotelschool, een onderdeel van het Gentse stadsonderwijs.

El-Bazioui stond op plaats 26 van de kartelllijst van SP.A-Groen. Met een score van 3.981 stemmen komt ze als vijfde van Groen de gemeenteraad binnen. Dat is de op twaalf na hoogste persoonlijke score van alle politici in de Arteveldestad. 

Daarmee laat El-Bazioui veel bekendere namen in Gent achter zich zoals Tom De Meester (PVDA, 3.794 stemmen), Veli Yüksel (CD&V, 2.934), Sven Taeldeman (SP.A, 2.793), Johan Deckmyn (Vl. Belang, 2.461), Guy Verhofstadt (Open VLD, 2.267), Elke Sleurs (N-VA, 2.269) en Siegfried Bracke (N-VA, 1.417).

Opmerkelijk, want aan het begin van dit jaar was El-Bazioui nog niet actief in de lokale politiek. Ze kwam in the picture toen ze op een nieuwjaarsreceptie in januari een zelf geschreven nieuwjaarsbrief voorlas waarin ze opriep tot "een jaar met minder harde woorden". De brief werd symbolisch verkozen tot 'de mooiste nieuwjaarsbrief van Gent'.

LEES OOK: Hafsa (30) schrijft mooiste nieuwjaarsbrief van Gent: "Ik wens een jaar met minder harde woorden"

'Mijn geheim? De kleine dingen'

De bijna vierduizend stemmen zijn een verrassing, ook voor El-Bazioui zelf. “Al van toen ik in het eerste leerjaar zat, zeiden ze dat ik in de politiek moest gaan. Maar ik sta zelf versteld van mijn score", klinkt het maandag.

"Mijn geheim? Focussen op de kleine dingen. Ik ken veel mensen die niet veel met politiek bezig zijn en probeer hen in eenvoudige taal mee te trekken. Mijn missie is om de Gentenaar dichter bij de gemeenteraad krijgen. Bruggen te slaan. "

En die hoofddoek? "Dat is écht geen issue. Ik heb Marokkaanse roots maar ben geboren en getogen in Gent. Mijn stemmers zien me als persoon, niet als die met haar hoofddoek.”

Wordt ze ooit de eerste Gentse schepen met hoofddoek? “Daar denk ik nog niet aan.” 

OVERZICHT: Welke 53 Gentenaars zijn verkozen in de gemeenteraad?

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio