Geschorste scheidsrechter Delferière wil opnieuw fluiten: “Wist niet eens van wie Veljkovic makelaar was”

Geschorste scheidsrechter Delferière wil opnieuw fluiten: “Wist niet eens van wie Veljkovic makelaar was”

Scheidsrechter Sébastien Delferière heeft inderdaad via een van omkoping betichte spelersmakelaar korting gekregen bij de aankoop van een nieuwe auto, “maar heeft niets te maken met matchfixing”. Dat beweert zijn advocaat Didier De Quevy tegenover Le Soir. De Waalse krant meldt dat Delferière een procedure ter rehabilitatie wil opstarten om zo opnieuw te kunnen fluiten.

Sébastien Delferière is één van de twee scheidsrechters die vorige week werden opgepakt in het grote voetbalschandaal. Hij had via spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die verdacht wordt van matchfixing, korting gekregen bij de aankoop van een nieuwe wagen. “Maar meneer Delferière heeft helemaal niets te maken met matchfixing”, zegt meester De Quevy. “Hij heeft inderdaad één procent korting op de aankoop van een auto geaccepteerd en erkent een vriend te zijn van Veljkovic. Hij heeft Veljkovic echter toevallig ontmoet en wist zelfs niet dat de man een spelersmakelaar was.”

Later op de dag stelde De Quevy zijn versie bij: Delferière wist wèl dat Veljkovic spelersmakelaar was, maar niet welke spelers hij onder zijn hoede had.

Geschorste scheidsrechter Delferière wil opnieuw fluiten: “Wist niet eens van wie Veljkovic makelaar was”
Foto: VI Images / Gerrit van Keulen

Delferière zit in zak en as nadat hij werd genoemd als van omkoping verdachte scheidsrechter en meteen voor onbepaalde duur geschorst werd door de voetbalbond. “Hij is er verschrikkelijk aan toe”, aldus De Quevy. “Hij begrijpt niet wat er gebeurt, ik zag een man in tranen. Het is een schandaal en helemaal buiten proportie. Het vermoeden van onschuld wordt geschonden in dit dossier.”

Delferière wil schorsing ongedaan laten maken

Volgens Le Soir gaan Delferière en zijn advocaat voor de vrijspraak en wil de scheidsrechter een procedure ter rehabilitatie starten om zo opnieuw te kunnen fluiten.

Delferière is sinds vorige week donderdag vrijgelaten. Eén van de voorwaarden van zijn invrijheidsstelling was echter een verbod om nog wedstrijden te fluiten. Het verbod geldt voor drie maanden en is hernieuwbaar, zegt de advocaat.

LEES OOK. Scheidsrechter Vertenten krijgt steun van topadvocaat tijdens zitting voor raadkamer, ook verloofde is aanwezig

LEES OOK. Nog makelaar in verdenking gesteld in voetbalschandaal

LEES OOK. “Plots duiken ze op in zelfde discotheek als voetballers. Met enkele dames aan hun zij” (+)

Aflevering 13: Ref Van Driessche over de vloer, Anderlecht onder vuur Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.